Blogparel 2014 van start


Blogparel2014Het is zover: er kunnen weer inzendingen voor de Blogparel 2014 worden gedaan.

De belangrijkste spelregel om in aanmerking te komen voor de Blogparel is dat een blogje lezers doet (glim)lachen en vervolgens tot nadenken stemt. Een spelregel die we niet zelf hebben bedacht, maar gejat hebben van de IG Nobelprijs.

Op de website van de Nederlandse IG Nobel Night staat het helder verwoord:
“De Ig Nobelprijzen worden jaarlijks sinds 1991 uitgereikt aan tien wetenschappers en andere uitvinders die met hun onderzoek mensen ‘eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten’. De Ig Nobelprijs legt het vergrootglas op de (vaak onbedoelde) humor in wetenschappelijk onderzoek om daarmee meer mensen in wetenschap te interesseren”.

De Blogparel zoekt al dan niet bedoelde humor in blogs om meer lezers te genereren voor blogs die ook tot nadenken te stemmen.

Ga naar de vernieuwde Blogparel-site en lees daar meer over de vijfde editie van de Blogparel.

Blogparel 2013: sfeerimpressie en er na


SAMSUNG DIGITAL CAMERAZaterdag 1 maart jl. vond de prijsuitreiking plaats in het Centraal Museum Utrecht. Genodigden konden de tentoonstelling “Surreële werelden” bekijken en kwamen vooral voor de prijsuitreiking van de Bogparel 2013.

Er was genoeg ruimte en tijd om elkaar te spreken en daar maakten de gasten dan ook goed gebruik van. Jeroen Mirck, ooit juryvoorzitter van de roemruchte Dutch Bloggies, schreef er over: “Ik vond het heerlijk om zaterdag lekker ongedwongen aanwezig te zijn bij de Blogparel-uitreiking” en” mooie locatie, aardige mensen, deskundige jury, korte speeches en geen gedoe”.

Het hoogtepunt was de prijsuitreiking zelf. Genomineerde Marius van Raarlems Dagklad zette zijn ervaring online. De speech van jurylid Jacq. Veldman bezorgde hem een sterk oplopende hartslag. Hij heeft het gelukkig overleefd.

Martijn Knol, genomineerd met zijn verhaal op Tirade, schreef onder een wereldberoemd pseudoniem, een wel heel kort en bondig verslag: “Mooie locatie, leuke mensen, vrolijk nagepraat met Jacqueline Veldman en Sylvia Hubers”.

Kirsten Jassies, die bij Samona uitgeverij het bloggersnetwerk Blogtoday heeft opgezet, tweette op 1 maart: “Ik kan je zeggen: heel ander publiek dan de blogevents waar ik vaker kom!

We vroegen haar om nadere uitleg.
Continue reading

De winnaars van de Blogparel 2013


Hier zijn ze dan: de winnaars van de Blogparel 2013.

Eerste prijs (€ 200,-): Postbode van het weblog Marten Heijs.
Volgens de jury “een man, die de kunst van het schrijven verstaat”. En verder, zoals jurylid Jacq. Veldman het verwoordde: “De schrijver is heel goed is in ‘Show, don’t tell’ – dat talent dat je eigenlijk niet echt in een cursus kunt leren.  De schrijver is een raak observeerder en doet denken aan Simon Carmiggelt. En als de naam Simon Carmiggelt eenmaal is gevallen, dan valt er eigenlijk niet meer tegenop te concurreren want dat weet iedereen”.

Tweede prijs (€100,-):  Nederland staat open voor vluchtelingen uit Syrie, Teeven en de 250 van het weblog Dagtaak. Deze genomineerde is tevens winnaar van de Publieksprijs.
Jurylid Renée Olsthoorn zei er over: “Dit bondige mild ironische blog, waarin de schrijver, met behulp van uiteenlopende situaties, de relativiteit van het begrip ‘aantal’ laat zien, en daarmee tegelijkertijd aantoont in welk een beschermd doch kleinburgerlijk niet-ruimhartig landje we leven. Het blog heeft een ernstige ondertoon en is goed geschreven. Vooral het ironische ik-vind-alles-best-als-ik-er-maar-geen-last-van-heb einde vond de jury unaniem perfect”.

Gedeelde derde prijs (€ 50,-): Niet leuk nieuws van Makbouli op het weblog MWNW (Moeten We Niet Willen) en Don’t shoot the guitarplayer van het weblog Seizoensgebonden.
Jurylid Peter de Jonge lichtte toe:  Zonderin clichés te vervallen beschrijft Makbouli hoe haar vader reageerde op het bericht een fatale ziekte onder de leden te hebben. Ze portretteert haar vader als een man, wars van  veel  geldende vervelende conventies en van een humoristische eigenzinnigheid, die de schrijfster heeft geïnspireerd. De jury vindt het een inspirerend voorbeeld voor velen”.

“George Bekker van Seizoensgebonden pakte een actueel thema bij de kop. Op een absurdistische, bijna surreële wijze beschrijft hij hoe hij Amsterdam verlost van de overlast van doorsnee straatmuzikanten. Een kort en krachtig stukje, dat overdrijving relativeert in de tegenstelling tussen de titel en het verhaal dat volgt”.

Op 1 maart vond de prijsuitreiking plaats in het Centraal Museum Utrecht. Voor de Blogparel 2013 werden 37 blogs ingezonden. Daarvan werden er 24 genomineerd, omdat ze binnen de voorwaarden van de Blogparel vielen. De jury had, excuses voor het cliché, er een hele kluif aan.
Continue reading

Winnaar Publieksprijs 2013


cc Flickr Nic McPhee photostream VictoryDe winnaar van de Blogparel 2013 Publieksprijs is geworden:

 Nederland staat open voor vluchtelingen uit Syrie, Teeven en de 250
op 12 september 2013 gepubliceerd op het weblog Dagtaak.

Dagtaak, gefeliciteerd! De winnaar krijgt een vermelding op de Blogparel website en zal via deze vermelding een jaar lang te volgen zijn. Uiteraard zullen we op 1 maart in Utrecht de winnaar aan huldigen tijdens de prijsuitreiking van de Blogparel 2013.

Een week lang kon er door lezers en volgers worden gestemd. Men kon op maximaal drie kandidaten stemmen. Het is geen geheim dat dit soort verkiezingen wordt gewonnen door de kandidaten met de meest actieve volgers. Volgens critici van publieksstemmen betekent het dat zo niet altijd het beste blog komt boven drijven..

Dat willen we even nuanceren.
Continue reading

De publieksprijs


cc Flickr Purpura pure pr Schoonschip wint Oranje Energie Publieksprijs-DSC_6935Terwijl de jury hard aan de slag is om te bepalen wie op 1 maart de Blogparelprijzen mogen ontvangen, kunnen lezers en volgers van de Blogparel nu zelf ervaren hoe lastig het jurywerk kan zijn. Een week lang kan het publiek stemmen en bepalen welk blog in aanmerking komt voor de publieksprijs van de Blogparel 2013.

De winnaar van de publieksprijs krijgt een vermelding op de Blogparel website en zal via deze vermelding een jaar lang te volgen zijn.

In de poll onderaan dit artikel kun je op minimaal 1 tot maximaal 3 genomineerden stemmen. Na je keuze gemaakt te hebben, klik je onderaan de poll op “Vote”. De poll blijft slechts één week open staan.
Continue reading

Blog awards


cc Flickr Jeff.Dlouhy photosteeam Ig Nobel Prize Ceremony 2006 @ HarvardDe Blogparel is de enige, nog levende, ongesubsidieerde en ongesponsorde ‘blogaward’ in Nederland. Sinds de Dutch Bloggies ter ziele ging prijkte deze zin in onze pr-folders. Voor de 2013 editie hebben we die zin aangepast. De Blogparel is wel uniek in zijn soort, maar of dat zonder enige financiële steun voortgezet kan worden, is nog maar de vraag.

De ‘enige award’ is de Blogparel zeker niet. Al jaren kennen diverse media in uiteenlopende sectoren hun blogprijzen. De 50 beste foodblogs, de top 50 fashion bloggers, de beste reisblogs, de ‘Meet the Blogger award’ voor interieur, lifestyle en designblogs en ga zo maar door.

Iedereen organiseert het op eigen wijze. Met jury’s, publieksstemmen en met of zonder geldprijzen. Soms bedoeld om het bloggen te stimuleren, soms bedoeld om reeds gevestigde blogs in het zonnetje te zetten. En altijd zitten er mediabedrijven of brancheorganisaties achter die de blogprijs financieren.

Het is dan ook leuk een paar niet-commerciële blogprijzen te noemen die, net als de Blogparel, puur particulier initiatief zijn.
Continue reading

Bloghelden


2010 J¨ran Maaswinkel (@JeeeM) Creative Commons BY-NC-SA 3.0Terwijl de jury zit te zweten op de genomineerde stukjes, gaan we de laatste de voorbereidingen treffen voor de prijsuitreiking. Het grappige is dat er in zo’n laatste fase zich altijd onverwachte dingen aandienen.

Zo zal één van onze gasten het boek ‘Bloghelden’ in de uitverkoop doen. Frank Meeuwsen publiceerde in 2010 zijn boek over de eerste 10 jaar van de Nederlandse blogosphere. Frank Meeuwsen heeft nog wat boeken in de aanbieding en onder het motto ´Wat de blogger er voor over heeft´ kun je op 1 maart zelf bepalen tegen welke prijs je het boek mee naar huis wil nemen.

Een stukje nostalgie, over hoe het in 1995 begon, wie toonaangevende bloggers waren en hoe het zich tot 2005 in sneltreinvaart ontwikkelde. Vermakelijk om te lezen en interessant om te zien welke verschillen en overeenkomsten met het hedendaagse bloggen zijn.

Een groot verschil is natuurlijk de technologie. We zijn bijna 20 jaar verder en in die tijd zijn de mogelijkheden een weblog te maken voor iedereen vrij makkelijk te realiseren. Je hoeft er geen ict-specialist voor te zijn.

Een overeenkomst is de scheiding tussen linkblogs en lifeblogs.
Continue reading

Nationale Bloggersweek 2014


BloggerWeekToegegeven, het is puur toeval, maar de eerste Nationale Bloggersweek is een feit.

Van 1 t/m 7 maart staan bloggers en hun weblogs in de belangsteling en kan bloggend Nederland tal van activiteiten bezoeken. De week start met de prijsuitreiking van de Blogparel in het Centraal Museum Utrecht en eindigt met het swingende Blogbal in Arts et Amicitiae te Amsterdam.

Daarmee hebben we dan de “main events” van die week wel gehad. Want, zoals iemand twitterde: “Week? Het begin van het jaar van de blogger!”

Het is elk jaar het jaar van de blogger. Wie nog steeds meent dat bloggen dood is, zit er flink naast. Bij elke editie van de Blogparel ontdekten weblogs die al jaren bleken te bestaan. Ook dit jaar hebben we blogs gevonden, van welke we eerder het bestaan niet wisten. Dat is geen onwetendheid. Het is gewoon niet te doen alle blogs in het vizier te krijgen en te volgen.

In de door ons zelf benoemde Nationale Bloggersweek staat de agenda vol met aan bloggen gerelateerde evenementen, cursussen en workshops. Ook dat gaat het hele jaar door. Toch een greep uit de activiteiten tussen 1 en 7 maart.
Continue reading

Prijsuitreiking niet op het Blogbal!


BlogbalEr wordt enthousiast getwitterd over de Blogparel prijsuitreiking. Helaas wordt er ook verkeerde informatie verspreid. Er zijn twitteraars die menen dat de prijsuitreiking op het Blogbal zal plaatsvinden. Dat is niet zo. Ik herhaal: de Blogparel prijsuitreiking vindt niet plaats op het Blogbal!

De verwarring is begrijpelijk. De Blogparel edities van 2010 en 2011 vonden wel plaats op het Blogbal. In 2012 was er geen Blogparel, maar organiseerde Berend Quest een alternatieve Blogparel die geheel binnen het kader van het Blogbal viel.

Ook toen meenden veel bloggers dat de Blogparel een initiatief van het Blogbal was. En hoe wij ook ons best deden duidelijk te maken dat Blogbal en Blogparel twee zelfstandige initiatieven waren, die boodschap leek bij heel wat bloggers niet tussen de oren post te vatten.

Dat leidde tot vermakelijke toestanden.
Continue reading

1 maart prijsuitreiking Blogparel 2013


J.H. Moesman, Ontmoeting, 1932Eindelijk kunnen we de datum en locatie voor de prijsuitreiking van de Blogparel 2013 bekendmaken. Zaterdag 1 maart zal in het Centraal Museum Utrecht de jury de prijzen uitreiken aan de winnaars.

Van 14.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in De Kapel van het Centraal Museum. Voor en na de prijsuitreiking hebben Blogparelgasten gratis toegang tot de tentoonstelling “Surreële werelden”.

Het museum wil met de tentoonstelling laten zien hoe sterk het surrealisme de kunst en de beeldcultuur heeft beïnvloed. Ook nu nog. “De huidige beeldwereld laat zien dat hoe ongewoon, vreemd en beangstigend de gewone werkelijkheid eigenlijk is: de werkelijkheid is niet normaal”, zo licht het Centraal Museum de tentoonstelling toe. Past dat bij de Blogparel?
Continue reading