De veertig nieuwe partijen willen een beter Nederland dan de gevestigde partijen bieden. Twee van die nieuwkomers drukken dat ook uit in hun naam. De een heet Beter Nederland, de ander Nederland Beter (NLB). De Raad van State heeft de voorkeur voor een Beter Nederland, want de NLB mag geen naam hebben, maar wel met een blanco lijst meedoen. Een politieke uitspraak, want ergens gelooft de Raad niet dat Nederland beter wordt?
Bij de registratie van partijen kijkt de Kiesraad wel of de naam door de beugel kan. In de voorwaarden staat dat de Kiesraad een registratie kan afwijzen als “de aanduiding is verwarrend omdat hij geheel of in hoofdzaak overeenstemt met een reeds geregistreerde aanduiding van een andere politieke groepering, of met een aanduiding waarvoor reeds eerder een registratieverzoek is ingediend”, of “Op dezelfde dag wordt bij het centraal stembureau een verzoek ingediend tot registratie van dezelfde of nagenoeg dezelfde aanduiding”.
In juni weigerde de Kiesraad de naam “Occupy Politiek”. Te misleidend, vond de Kiesraad omdat het teveel aan de Occupybeweging doet denken. De indieners hebben geen bezwaar gemaakt tegen deze afwijzing.
De lokale partij “Vereniging Keerpunt 2010” in Grave diende bij de Raad van State een bezwaar in tegen de naam Democratisch Politiek Keerpunt, de fusie van Trots en OBP (Onafhankelijke Burger Partij). De Raad wees het bezwaar af.
De Kiesraad gaat ruimhartig om met de spelregels. Het is vaker voorgekomen dat partijen onder bijna gelijkluidende namen zijn geregistreerd. In 1956 deden de “Nationale Unie” en de “Nationale Oppositie Unie” mee aan de verkiezingen. In 1971 vond de Kiesraad de term “bejaarden” niet verwarrend genoeg om de Algemene Bejaarden Partij Nederland”, de “Bejaarden en Arbeidspartij”, de”Bejaardenpartij 65+”, de “Bejaarden Partij Algemeen Belang” en de “Landelijke Partij van Bejaarden” toe te staan. In 1989 mochten de “Vooruitstrevende Minderheden Partij” en de “Socialistische Minderheden Partij” meedoen.
In 2006 weigerde de Kiesraad de aanduiding “Ons Fortuyn”, evenals alle ander initiatieven waar de naam van wijlen Pim in voorkwam. Alleen de LPF mocht de naam wijzigen in “Fortuyn”. Marten Fortuyn en zijn adviseur Jos Hendriks en indiener van de naam , maakten bezwaar tegen die beslissing. Ze vonden dat alleen zij recht hadden op de merknaam ‘Fortuyn’. maar kregen van de Raad van State nul op het rekest.
Nu staan de “Anti Euro Partij” en de “Anti Europa Partij” geregistreerd. Nog geen bezwaar gehoord van een van deze partijen.
David Pott uit Hilversum, de oprichter van “Beter Nederland”, maakte dus wel bezwaar en kreeg van de Raad van State gelijk. “Beter Nederland” stond voor 15 juni al ingeschreven, “NederlandBeter” werd op 19 juni aan het register toegevoegd. De Kiesraad volgt de uitspraak van de Raad van State en heeft de aanduiding “NederlandBeter” nu geschrapt.
Van “Beter Nederland” weten we erg weinig. De website blijkt zo dood als een pier en van David Pott weten we dat deze medewerker van een sociale werkvoorziening in Hilversum, in maart op een SP-bijeenkomst op de agenda stond en door de NOS en RTV Utrecht is geïnterviewd. Verder niets bekend. Wie is de lijsttrekker, wie zijn de overige kandidaten en wat is het verkiezingsprogramma?
NederlandBeter doet het publicitair ook beter. Dat wil zeggen: wel een toegankelijke website en om op internet in beeld te zijn lanceerde men nog een tweede website, schrijft er over op het platform Plazilla (bedoeld om met schrijven geld te verdienen bloggers!) en loopt zelfs braderieën af om de waarborgsom bijeen te sprokkelen.
De Raad van State had de heer Pott beter kunnen adviseren zich “blanco” te noemen. De andere partij maakt zeer waarschijnlijk geen kans nog een andere pakkende de naam op te voeren, omdat de inschrijftermijn is verlopen. De reactie van NLB zal voorspelbaar zijn: van zulke regelgeving wordt Nederland niet beter?
Dit artikel verscheen eerder op Sargasso.
Het idee van de partij Beter Nederland, is ontstaan tijdens een reunie van Werkenrode een instituut voor mensen met een lichamelijke beperking waar opleiding en zelfstandig wonen centraal staan.
In de notie dat erin de afgelopen 20 a 30 jaar er heel veel voor mensen met een beperking is mogelijk gemaakt op de arbeidsmarkt en binnen de samenleving, was er ook de angst dat deze binnen no time weer zou worden ingeperkt.
Dit wilde een aantal oud leerlingen van Werkenrode graag binnen de politiek onder de aandacht brengen.
Daar is dus toen destijds het idee van een politieke partij uit ontstaan voor en door mensen met een lichamelijke beperking.
Het idee was goed, de uitwerking is helaas zoals later is gebleken uitgelopen op een totale fiasco.
Dhr. Pott zat vol ideeën, maar was zoals is gebleken niet in staat deze op een zo zelfstandig mogelijke manier tot stand te brengen.
Zijn ideeën zijn in wezen nog altijd een punt dat binnen de politiek meer dan eens de aandacht verdient.
Maar zou denk ik meer zijn aanvang kunnen bereiken binnen het huidige politieke bestel.
Zo is nu bijvoorbeeld gebleken dat het idee achter passend onderwijs zowel voor als nadelen kent.
En zitten er nu veel kinderen thuis omdat zei binnen het huidige onderwijs niet mee kunnen komen.
En juist leerlingen die op het speciaal onderwijs dan wel voorgezet onderwijs, juist weer niet de zo groot mogelijke kans dan wel de opleidingen blijken de krijgen om een zo goed en menswaardige plek in onze maatschappij te mogen betrekken.
Juist op dit soort gebieden had een partij als een beter nederland een vanuit eigen ervaringen en ideeën kunnen anticiperen, op de vraag en aanbod.
Een helaas gemiste kans.