Maak je eigen ‘Rosas danst Rosas’.

Wie bij moderne dans, evenals bij het aanschouwen van moderne beeldende kunst, denkt: ”dat kan mijn kind ook”, zou in dit geval wel eens gelijk kunnen hebben. Neem alleen al de jonge hiphoppende breakdansers en de soms zeer jonge talenten die op televisie dansprogramma’s vullen.

Wie de dansgeschiedenis een beetje kent, ziet hoe schatplichtig zij zijn aan de grote innovatoren van de balletgeschiedenis. Van de abstractie van Merce Cunningham tot de jazz van Bob Fosse. Van het theatrale van Pina Bausch tot het minimale van Krisztina de Châtel en Anne Teresa de Keersmaeker.

Veel jonge dansliefhebbers hadden nog nooit van Anne Teresa De Keersmaeker gehoord, laat staan gezien, tot in 2011 popster Beyoncé in haar videoclip Countdown een scène uit ‘Rosas danst Rosas’ naspeelde. Toen daar rumoer over ontstond gaf Beyoncé het plagiaat toe.

‘Rosas danst Rosas’ wordt gezien als het werk waarmee Anne Teresa De Keersmaeker in 1983 doorbrak en de ruim anderhalf uur durende voorstelling geldt nu al weer 36 jaar als een invloedrijke dansprestatie.

Maar wat heeft dat met het kunstproducerend vermogen van je kind te maken? Alles, zelfs met jouw kunstkunnen. Want in juni 2013 nodigde Anne Teresa De Keersmaeker iedereen uit een eigen versie van de roemruchte Rosas-scène als YouTube of Vimeo-filmpje te maken en op te sturen. Meer na ‘Lees verder…’

In 3 maanden tijd ontving Rosas 250 filmpjes, die allemaal op de website van het project werden gezet. Wegens het succes besloot men het project voort te zetten en inmiddels zijn er 416 versies te zien van het tweede deel uit ‘Rosas danst Rosas’ te zien.

Hier een selectie uit de inzendingen (filmpje 7 min. 52)

Je zag het: kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen volop in beweging. Maar geen enkele inzending uit Nederland! Maar dat komt na vandaag natuurlijk goed.

Organiseer een kinderpartijtje, een speelse vergadering, een borrel, of wat dan ook en ga aan de slag. Upload je filmpje op YouTube of Vimeo en stuur de URL naar “Rosas danst rosas” (met het formulier op de hoofdpagina van de website).

Het is aan te raden eerst de virtuele workhsop te volgen, die op ‘Rosas danst rosas’ staat: welkomstwoord van Anne Teresa De Keersmaeker (1 min 521”), de bewegingen (11 min 5”), de structuur (13 min 1”) en de choreografie (3 min 37”), die we hier ook laten zien.

Laat het ook ons weten of het je is gelukt. Veel plezier ermee.

Dit is eem gedeelte uit een artikel dat eerder op Sargasso verscheen. Hier de volledige versie.

Eén gedachte op “Maak je eigen ‘Rosas danst Rosas’.

  1. Johan

    Of er zijn weinig Beyonce-fans in Nederland, of de jonge dansertjes vinden de “moves” van Michael Jackson boeiender dan de bewegingen van De Keersmaeker. Hoe dan ook: inderdaad vreemd dat op zijn minst niet 1 van de talloze dansscholen in Nederland een bijdrage heeft geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *