Mobieltje als anti-virusscanner

VogeltrekVroeger werden vogels geringd om de vogeltrek te bestuderen. Tegenwoordig krijgt menig dier een chip ingeplant en worden de bewegingen digitaal gevolgd.
Hoe breng je de menselijke beweging in kaart? Je geeft ze een mobiele telefoon.

Denk nou niet dat het mobiele telefoonverkeer alleen goed is om uit de ruim 16 miljoen nederlanders, net die bijna 400.000 verdachten te pikken, die mogelijk ruim 1 miljoen misdrijven op hun geweten hebben. Nee, het opgeven van je privacy kan ook de wereld van een grieppandemie redden. En de griep is, volgens de rampenscenario's van onze regering, wel de grootste vijand van een gezond en niet-klagend volkje.

Uit een onderzoek onder 100.000 bezitters van een mobieltje, wiens dagelijkse bewegingen in kaart zijn gebracht, valt te concluderen dat je mobieltje als een prima virusscanner kan fungeren.
Wetenschappers aan de Northeastern Univerity in Boston (VS) ontdekten dat de mens eigenlijk bar weinig beweegt en dat vaak ook nog in vaste patronen doet. Een meerderheid beweegt binnen een afstand van 5 tot maximaal 10 kilometer. Bovendien gaan de meeste mensen binnen die afstand ook zeer frequent naar de zelfde plekken.

Met die gegevens kun je relatief makkelijk een model van menselijke verplaatsingen maken. Volgens de wetenschappers kan zo 'n model handig zijn om plannen te maken waarmee je verkeersstromen kunt reguleren.
Het kan een hulpmiddel voor stedebouwkundigen en planologen zijn. En het lijkt ook zeer bruikbaar bij het voorspellen van een griepuitbraak.
Mensen besmetten elkaar en omdat je weet waar en hoe ze zich verplaatsen kun je ook de gangen van het griepvirus nagaan en mogelijker wijs inperken.

Dat je met de gegevens van het mobiele dataverkeer de wereldgezondheidszorg een reuze dienst kan bewijzen, moet toch de laatste scepsis wegnemen bij de privacy-gevoelige criticasters. De Bostonse dr. Gonzalez hoopt dat ooit elke bezitter van een mobieltje zijn data beschikbaar wil stellen aan universiteiten voor onderzoeken, want die data herbergen schatten met de meest uiteenlopende informatie.

Zover is het nog niet, dus wordt op basis van 100.000 abonnees een model ontwikkeld waarmee een wereldbevolking van ruim 6,7 miljard mensen tegen de een virusuitbraak beschermd kan worden.
Mij lijkt het beter elk virus een mobieltje te geven. Maar ja, dat is technisch niet mogelijk en zou ook veel te duur uitpakken. Bovendien vreest men nieuwe virussen, die weer een heel eigen reispatroon er op na zullen houden.

Dus zou de droom van dr. Gonzalez gerealiseerd moeten worden.
Met in herinnering de discussies rond het donorcodicil: zouden we niet alleen onze organen, maar ook ieders mobiele data zonder toestemming vooraf moeten afstaan ten behoeve van ons aller gezondheid?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *