Het idee dat we in kringetjes denken en dat zo'n gedachtengang vaak een spaak in het wiel der menselijke ontwikkeling steekt, waardoor de toestand in de wereld maar niet echt op rolletjes wil lopen, zal ik in toekomstige blogs verder proberen uit te leggen (zie ook de eerste aanzet daartoe). Maar eerst een wat luchtig voorbeeld.
In het eerste artikel hierover schreef ik dat het wiel de beste èn de slechtste uitvinding was. Het beste omdat het zoveel gemak betekent: veel machines draaien om het principe van het wiel. Het wiel heeft ook de wereld een stuk kleiner gemaakt. Da's aan een kant mooi, maar het is daarmee ook de slechtste uitvinding gebleken: behalve heel veel haast hebben we er ook een aardig portie milieuvervuiling bij gekregen.
Om dat laatste weer ongedaan te maken wordt er naarstig naar oplossingen gezocht. Dat levert tal van schonere varianten van het wiel op. De schoonste lijkt vooralsnog de fiets te zijn. Mag ik u een paar fietsen laten zien die een toonbeeld van menselijke vernuft en creativiteit zijn? (een paar youtube filmpjes, dus dat kost even wat tijd om ze te aanschouwen).
Zo moeten we niet denken dat je maar op 1 manier op een fiets kan zitten. Neem de zijwaartse fiets van Michael Killian. Volgens deze uitvinder is het voor de coördinatie beter zijwaarts op je fiets te zitten. De Trikke heeft u misschien ook al eens gezien. Geen pedalen meer, maar een soort step en je lichaamsgewicht als aandrijfkracht. Milieumaatregelen worden voortaan natuurlijk bedacht op vergaderingen die op de conferentie-fiets plaatsvinden.
Wat ik er maar mee wil zeggen is dat je fietsen kunt bedenken die op auto's lijken en ook andere vormen van voortbewegen kan combineren met de fiets (de loopfiets, de waterfiets en zelfs de vliegfiets), maar het blijft een fiets. Zelfs de creatiefste Willy Wortels blijven gevangen in het wiel.
Het is onmogelijk geworden de mens nog voor te stellen zonder mobiliteit. Voor alle auto's die je kunt bedenken, heb je altijd andere vormen van energie nodig en die zullen altijd, hoe gering misschien ook, een belasting voor het milieu betekenen. Al die grappige fietsen tonen wel aan dat we ons kunnen voortbewegen op basis van onze eigen energie. Het zou een doorbraak zijn in ons vicieuze cirkel-denken als we in de toekomst alleen nog maar zaken produceren en gebruiken zonder energiebronnen te gebruiken die niet van onszelf zijn. En misschien moeten we dat wiel maar eens helemaal vergeten. Zou minder mobiliteit slecht zijn?
Van het wiel los (2)
Geef een reactie