Ba(h)cteriële oorlogvoering

Schone handenDe strijd tegen terrorisme breidt zich uit. Nu niet tegen het Grote Gevaar, wat dat ook moge zijn. Nee, het front richt zich nu op kleine sluipmoordenaars, miniscule monstertjes, die met het blote oog niet zijn te ontwaren.
Ze zitten overal. In vaatdoekjes, op toetsenborden, in matrassen en op ieders handen. En omdat het een mens eigen is overal met zijn fikken aan te zitten, krijgen de bacteriële boeven de kans zich overal te verspreiden en hun schadelijke werk te doen.

Nu zou het veel te duur worden om het leger in te zetten en elke dag heel nederland met spuitbussen ontsmettingsmiddel te reinigen, dus wordt er een beroep gedaan op het particulier initiatief. De remedie is: handen wassen.
Juist op plaatsen waar de argeloze burger van dacht dat het met de hygiëne wel goed zat, is het blijkbaar zo ernstig mis dat een groot offensief is begonnen de handen schoon te maken.

Ziekenhuispersoneel wassen de handen veel te weinig. Vorig jaar bleek bij een experiment in het Erasmus Medisch Centrum dat als je het personeel er maar genoeg aan herinnert, je 35 procent meer schone handen kan laten wapperen. Op wc-papier had men teksten afgedrukt, waarmee men werd opgeroepen de kleine en grote boodschap toch vooral niet verder te verspreiden dan het sanitaire blok.
In Nijmegen is men er inmiddels achter dat de gang naar het toilet wordt gestimuleerd door koffiedrinken. Nu voorziet men
de koffiebekertjes met nadere voorlichting betreffende de gewenste hygiëne in het ziekenhuis.
De vraag is echter of zulke campagnes voldoende resultaat zullen hebben. Een goed bedoelde boodschap wordt wel gelezen maar, eenmaal over tot de orde van de dag, ook weer snel vergeten.

Misschien moet men de boodschap op de poster uit Schotland (zie afbeelding hier linksboven) eens nader onderzoeken. Zorg ervoor dat bacteriën zichtbaar worden. Die kleine krengen hebben al de eigenschap met licht te communiceren (bioluminescentie) en dat heeft al tot nuttige toepassingen geleid. Zo worden lichtgevende bacteriën gebruikt om bijvoorbeeld de hygiëne van het drinkwater na te kijken.
Wie weet helpt het om in ziekenhuizen de wc's en koffiekamers om te bouwen tot dark rooms zodat het getwinkel van al dat gespuis zichtbaar wordt.

Al worden er uiteindelijk veel meer handen gewassen, dan nog is de vraag of we de strijd tegen de bacteriële terreur zullen winnen. Eerder is ook al aangetoond dat men niet alleen de handen moet reinigen voor men de operatiekamer betreedt, maar dat men in de OK beter in gebarentaal kan communiceren. Praten vergroot de kans op ongewenste besmettingen. Mondkapjes bieden kennelijk te weinig bescherming, zwijgen helpt veel meer.

Maar dan nog. Bacteriën zijn veel slimmer dan mensen. Ze hebben de geniale eigenschap resistent te kunnen worden tegen bestrijdingsmiddelen. Wellicht trekken ze zich van handen wassen ook niks aan en zal op den duur het leger veel vaker moeten worden ingezet in de bacteriële oorlogvoering, omdat ziekenhuizen zelf de strijd dreigen te verliezen, zoals deze week in Enschede bleek.

De bacteriën worden in hun terroristische activiteiten terzijde gestaan door tal van virussen, die nog lastiger aan te pakken zijn. De laatste jaren steek steeds vaker de discussie de kop op of we die kleine killers wel zullen overleven. Elke volgende griepgolf zou zo gevaarlijk kunnen worden dat de bevolking in grote getalen het loodje gaat leggen. Gewoon omdat de ontwikkeling van nieuwe virussen niet te voorspellen valt.
De pest is dan wel de wereld uit, maar aids en de vogelgriep zijn de hedendaagse virale verschrikkingen. Wat er volgt, valt niks zinnigs over te zeggen. Tegenmaatregelen kunnen pas worden ontwikkeld als men een nieuw virus heeft ontdekt en geanalyseerd.

Mensen schieten tekort in hun resistentie tegen zulke terreur. Het zal nog wel even duren voordat ons DNA zo gemanipuleerd kan worden dat we een veilige resistentie tegen het Kwaad hebben ingebouwd. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de waarschuwingen en tips van de GGD: handje voor je mond als je hoest, laat je handen eens wapperen en lucht alle ruimten, neem papieren zakdoekjes ter hand en handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen.
Niemand kan nu nog zeggen dat hij de klamme jatten in onschuld heeft gewassen. Dat volstaat al jaren niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *