Dappere dodo

dododapperHet bericht dat Nederlanders tot het uiterste polderen om de onderste historische steen boven te krijgen, is vandaag aanleiding hier een oude vraag te stellen.
Nederlandse archeologen zijn op Mauritius op zoek naar resten van de dodo, een vogel die door toedoen van onze voorvaderen aan zijn eind gekomen zou zijn. De onderzoekers hebben een stuk moeras drooggelegd om makkelijker naar eventuele resten van de vogel te kunnen zoeken. Bijna kon de dodo-expeditie weer naar huis om dat de lokale autortiteiten de opgravingen
stop zetten. Inmiddels mogen ze weer verder, dus wie weet komen er nieuwe feiten boven water over deze als sullige goedzak bekend staande vogel.
In dit kader gaat de redaktie hier ook opnieuw op
dodo-expeditie en haalt een artikel van vorig jaar van stal: een expeditie die op zoek gaat naar echte Dappere Dodo's.

Mensen hebben wat met vogels. Dat zal ongetwijfeld veel te maken hebben met de gevleugelde zegswijze: Zo vrij als een vogeltje in de lucht. Het ligt in de menselijke natuur dat soort idealen na te streven en jawel hoor: we kunnen vliegen. Dat vrijheidsideaal kost dan wel wat. Luchtvervuiling, geluidshinder, kans op trombose en af en toe een verschrikkelijk ongeluk.
Bizar is ook dat mensen die zo vreselijk van onze gevederde vrijheidssymbooltjes houden, de diertjes achter hekwerken stoppen of ze kortwieken om er thuis van te “genieten”. Een in praktijk gebrachte projectie van het idee dat onze vrijheidsdrang gekooid is door aardse beslommeringen?
Minder schadelijk zijn de vogelspotters. Je ziet een vogel en je noteert dat je vandaag om zus-en-zo-laat, hier-en-daar de vrijheid hebt gezien.
Zouden wij, diep in ons hart, een vogel willen zijn? Ik niet. Los van mijn hoogtevrees, ben ik niet van plan door andere gekooid, gekortwiekt, gespot, gewebcamd of nog erger: gedood en opgegeten te worden. Zo is menig vogel aan zijn/haar eind gekomen.
Raar verschijnsel is wel dat mensen eerst een vogel in de kookpot stoppen en dan jaren later het beestje tot symbool van dapperheid maken. Zo is het tenminste de dodo vergaan. De dodo is enerzijds het symbolische voorbeeld geworden van hoe menselijk gedrag tot uitroeing van diersoorten kan leiden, anderzijds geldt hij als symbool voor ietwat vreemde vogels die vrij en vrolijk de wereld tegemoet treden. Dappere dodo's worden echter niet helemaal serieus genomen. Ze zijn leuk en vertederend en hun goede bedoelingen worden gewaardeerd maar zelden opgevolgd. De redactie hier meent dat deze dodo's ernstig tekort wordt gedaan en gaat daarom op zoek naar dappere dodo's wiens gedachtengoed alsnog serieus genomen dient te worden. En wiens werk nu eindelijk eens volbracht hoort te worden in ozne samenleving.
Kent u daar voorbeelden van? Ik wil ze graag weten. Van uw inzendingen gaat de redactie een top-tien samenstellen. Ik ben niet zo van dat soort lijstjes maar hopelijk gaat de inhoud van de Dappere Dodo-lijst inspirerend werken voor onze pogingen het beste van deze wereld te maken. Kom maar op met uw Dappere Dodo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *