Eerste Hulp Bij Onderzoek

DetectiveSommige bloggers onnderzoeken heel wat af. Omdat tijd en menskracht vaak heel beperkt is, zijn ook de onderzoeksgebieden soms beperkt. Maar internet is een heel sociaal medium en dus hebben de onderzoekende bloggers een heel netwerk aan hulp tot beschikking. Toch?

Waar gaat het om?
Sargasso-redacteur Steeph heeft een aardig onderzoekje lopen over de de aard van de vragen die 2e kamerleden stellen. Dat heeft geleid tot de
Constante van Steeph. Ongeveer driekwart van de vragen die onze volksvertegenwoordigers stellen, zijn gebaseerd op informatie uit de media.
Steeph houdt keurig bij welke partijen de grootste media-junks zijn.

De cijfers van Steeph waren goed bruikbaar om uit te vogelen welke partijen de meeste kamervragen stellen. In een reactie op het onderzoek van Steeph, heb ik dat vergeleken met de grootte van de kamerfracties. Hoe groter een fractie, hoe meer werk men kan verzetten (bijvoorbeeld kranten lezen) en hoe meer vragen er dus wel gesteld zullen zijn.
Het resultaat: een kleine fractie als die van de Partij voor de Dieren stelt eigenlijk meer vragen dan een hele grote als die van het CDA. De PvdD scoort gemiddeld 70 vragen per fractielid, de PvdA slechts 3.
Zie hier het overzicht van productie aan kamervragen (ofwel welke fracties zijn lui en welke werken hard?):

Fractiegrootte– Aantal vragen– Score per lid
CDA 41 SP 278 PvdD 70
PvdA 33 PVV 169 D66 26
SP 25 CDA 145 SGP 24
VVD 21 PvdD 140 PVV 19
PVV 9 VVD 136 GL 19
GL 7 GL 131 SP 11
CU 6 PvdA 108 Verdonk 9
D66 3 D66 79 CU 7
PvdD 2 SGP 47 VVD 6
SGP 2 CU 44 CDA 4
Verdonk 1 Verdonk 9 PvdA 3

Nu wezen andere reaguurders mij er terecht op, dat zo'n overzicht niets zegt over de kwaliteit van de vragen. Waren het zinnige vragen? Hebben de vragen bijgedragen tot verbetering van bepaalde issues, het landsbestuur of de democratie? Ofwel: welke vragen deden er nou toe en welke niet?

Een zorgvuldige screening van de vragen kan een antwoord op die vragen geven. Het onderzoek moet dus worden uitgebreid.
En nu is uw hulp bij dit onderzoek dringend gewenst. Een eenmansblog heeft zo zijn beperkingen, het blognetwerk heeft dat niet.
Wie kan de Constante van Steeph en mijn productieoverzicht aanvullen met een overzicht van welke fracties de meest zinnige en/of onzinnige vragen heeft gesteld?
Uiteraard met verwijzingen en uitleg over die vragen, zodat de lezer kan beoordelen of uw bevindingen engizins juist zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *