Gecontroleerd af laten fikken

Gecontroleerd af laten fikken De paar buien die vorige week zijn gevallen, hebben er wel; voor gezorgd dat het brandgevaar in bos en op hei aanzienlijk is verminderd. Overal in het land worden de codes rood of oranje ingetrokken. Het betekent niet dat de brandweer kan gaan slapen.

De brandweer is vooral in het nieuws geweest omdat ze de natuurbranden bestreden en bij het noodweer uitrukten om bomen van de weg te halen en wateroverlast te verhelpen. In diezelfde periode stonden er ook een aantal bedrijfspanden in de hens, moest er iemand uit een auto worden gezaagd en werd de
Volvo van Joop den Uyl gered.

Hoe vaak de brandweer is uitgerukt voor loos alarm vermeld het nieuws niet. En, alsof de brandweer het niet druk genoeg heeft, de brandbestrijders rukken ook uit om overal panden te controleren en voorlichting te geven over brandpreventie.
Dat laatste zou de brandweer aan de burgers en bedrijven zelf moeten overlaten. Dat bespaart 33 miljoen euro.
Moet er dan toch worden geblust, dan kan dat wel met brandweerwagens waar minder apparatuur op zit (besparing: 10 miljoen) èn met minder brandweerlui. Nu zitten er standaard zes mensen op een wagen. Laat er één of twee minder meerijden en er wordt nog eens ruim 83 miljoen euro bespaard.

Dat zijn een paar van de adviezen van de commissie Mans, die vorige week een rapport uitbracht dat in opdracht van de
Raad van Regionaal Commandanten is gemaakt. De gezamenlijke brandweercommandanten weten alles van brandbestrijding, maar voor het bestrijden van de stijgende kosten hebben ze dus advies nodig. Dat advies kwam er dus vorig week (hier te lezen pdf-formaat) en voorlopig gaat het rapport eerst het land in om de reacties van gemeenten, rijksoverheid en vakbonden te peilen.

De eerste reacties van vakbondvertegenwoordigers van zowel de vrijwillige als beroepsmatige brandweer: dat wordt gecontroleerd af laten fikken.
Als er minder controles van panden zijn, betekent het dat de brandweer ook minder bekend is met de situatie als er brand is. In zo’n geval gaat de brandweer niet naar binnen.
Met minder mensen gaat de brandweer ook niet naar binnen. Wordt de brand dan niet bestreden? Jawel, maar de brandweerlui gaan dan in de ‘buitenaanval’. De brand wordt alleen van buitenaf bestreden en dat komt in de praktijk neer op gecontroleerd af laten branden. De omgeving wordt nat gehouden, de brand binnen de perken, maar het object gaat wel in de as( lees de reacties in dit artikel van De Volkskrant).

Kortom, voor zo’n 120 miljoen euro minder krijgen we leuke brandjes, die van begin tot eind te volgen zijn door het publiek. De brandweer loopt het spektakel niet te verzieken door de zaak nog voor de finale ineenstorting, brandveilig te maken. Of de verzekeringmaatschappijen er ook blij mee zullen zijn, is natuurlijk sterk de vraag.
Mocht u erg gehecht zijn aan uw woning, investeer dan in brandmelders, en een goede sprinklerinstallatie. Want de brand weer komt wel, die doen niet meer dan de gevel nathouden.

Raar dat de adviserende commissie juist onder leiding stond van
Jan Mans. Nu waarnemend burgermeester van Maastricht, maar hij moet toch om meer en nog beter uitgeruste brandweer hebben gebeden toen hij burgemeester van Enschede was, waar in 2000 al dat vuurwerk catastrofaal uitpakte.

De bedoeling is dat in het najaar
het Veiligheidsberaad zich over het rapport mag buigen. Het Veiligheidsberaad zal het rapport hopelijk gecontroleerd affakkelen. Want waarom zou, veiligheidshalve, terreurbestrijding wel een smak geld mogen kosten en brandpreventie en brandbestrijding niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *