Gewassen lucht

StofwolkEen wandelingetje door de stad kan schadelijk zijn voor de luchtwegen. Logisch dat veel mensen dan maar in de beschutte omgeving van hun auto door de stad crossen.
In Amsterdam worden die gezondheidsfreaks echter op hoge kosten gejaagd. Wie met de auto de stad in wil, zal zich moeten verzekeren van een exemplaar van na 1992. Oudere auto's zijn straks taboe, want die stoten teveel vieze lucht uit.
Degenen die geen afscheid kunnen nemen van hun oldtimers moeten, op grote afstand van milieuzones, hun wrakken parkeren op “gratis goedkope parkeerplaatsen”, zo zei wethouder voor schone zaken Marijke Vos in het NOS-journaal.
Dat plan is onderdeel van
een heel pakket aan maatregelen om de amsterdamse lucht te zuiveren.

Je hoort de autorijders al klagen. Misschien wel terecht, want waarom mogen varkens en kippen hun gang gaan en autorijders niet?
De lucht van varkens en kippen is niet te harden en daarom zetten hun baasjes luchtwassers in om stank en ammoniakuitstoot te beperken.
Goed idee, vindt het kabinet, maar dat kan en moet beter. Dus stelt de overheid nu
1,3 miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van luchtwassystemen.
In 2006 lanceerde ook de centrale overheid
een pakket aan plannen en maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Toen al werd aangekondigd dat de intensieve veehouderij, goed voor 20 procent uitstoot van fijn stof, met flinke subsidies gestimuleerd zou worden de luchtwassers te moderniseren.
Zes veehouders
in Gelderland hebben alvast 65.000 euro gekregen om de lucht door een verfrissend sopje te halen.

Awel, de creatieve techneuten onder u kunnen gaan sleutelen aan hun eigen luchtwassertje thuis. Een beetje design-apparaat heb je al voor bijna 250,- euro en die ontdoet je woonkamer van pollen, fijnstof en nare geurtjes. Mooi proefmodel om voor 11 april je verbeterde versie aan het kabinet voor te stellen.
Wie toch bezig gaat, kan gelijk eens nadenken of er niet op elke straathoek van die luchtwassers opgehangen kunnen worden. Want het zou toch zuur zijn als er in het charmante amsterdamse stadsbeeld geen oude Kevers of Lelijke Eenden meer te zien zijn. Het pittoreske is er dan wel af.

Want laten we eerlijk zijn: op een paar idealisten na, is niemand echt bezig schone lucht te produceren. We vervuilen als de beesten. Waarom zouden die dan wel subsidie voor luchtbewassing krijgen en autorijders niet?
En, we zijn hier Cuba niet, dwangmaatregelen horen niet tot onze cultuur. Maakbaarheid houdt op bij Vrijheid, Blijheid. Wie daar aan tornt levert koren op de molen van “bewegingen” die er zo hun eigen democratische gedachten op na houden en de atmosfeer vervuilen met gebakken lucht.

Gebakken lucht. Bestaat er al een wasmachine die ons daar van kan verlossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *