Groenerick, Blauwerick en Zwarterick

Groenerick, Blauwerick en Zwarterick Toch nog beestenspul in het zomerse komkommernieuws. Drie pelikanen vlogen er eens uit. Niets bijzonders. Pelikanen zijn vogels en die horen dus door het zwerk te vliegen. Deze drie echter niet, want die worden gevangen gehouden in safaripark Beekse Bergen en dus horen ze hier niet vrij rond te vliegen.

De pelikanen hebben exotische namen gekregen.
Roderick is alweer terug, Groenerick hebben ze bijna te pakken, maar Blauwerick geniet nog volop van zijn vakantie.
Hoe gaat het ondertussen met hun familie, die wel in volledige vrijheid leven? Nou, hun neefje Zwarterick maakt het niet best. Dat neefje is in de olie Zwarterick gedoopt. Hij leeft nog, maar voor hoelang is de vraag.

Op een video in
dit artikel op Reuters, lijken de pelikanen reuze fit. Ook al vertoeven ze in een stukje water dat niet door de BP-olie lijkt aangetast, hebben ze toch olievlekken.
Dat betekent dat hun natuurlijke afweer, die ze beschermd tegen water en hitte, ook beschadigd zal zijn. Het is een van de bewijzen dat de natuur niet alleen op de plek des onheil zelf is aangedaan, maar dat tot ver in de omtrek de gevolgen merkbaar zijn.

Nu lekt er ook olie aan de andere kant van de wereld. In China is men de smurrie nu aan het opruimen. De Chinese staattelevisie zegt dat het om 1,5 miljoen liter olie gaat. Een fractie van wat uit het BP-lek stroomde.
Dat schiet lekker op zo. Nog een lek ergens anders en de olie is op en moeten we wel overschakelen naar andere energiebronnen. Jammer dat het ten koste moet gaan van vogels, vissen en de rest van de natuur.

Als ik Groenerick en Blauwerick was, vloog ik rap terug naar mijn hok in de Beekse Bergen. Want ook in Nederland is men
niet zo zeker dat olieboringen volledig veilig zullen zijn. In de Beekse Bergen zijn de pelikanen in ieder geval verzekerd van hun stukje ongerepte natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *