Je eigen olieconcern

MicrofuelerRijk als een oliesjeik zul je er niet van worden, maar op je zelfgemaakte, goedkope en groene benzine rondrijden is een aantrekkelijk idee.
Deze week werd dat in de V.S. mogelijk door
de Microfueler. Een uit de kluiten gewassen wasmachine met het uiterlijk van een benzinepomp. Met wat suiker, water, gist en electriciteit maak je thuis je eigen ethanol. Voor 1 dollar heb je 3,8 liter van dat goedje. Het apparaat kan 132 liter ethanol per week maken. Zo heb je de aanschaf (ruim 14.000 euro) er in een paar jaar uit.

De fabrikant van de Microfueler wil contracten met Mexicaanse boeren sluiten, die goedkope, niet voor consumptie geschikte suiker leveren. Dat is dan weer koren op de molen van de criticasters van biobrandstoffen. Boeren gaan dan onvreetbare maïs verbouwen, in plaats van eetbare groenten. Gevolg: minder voedsel beschikbaar, hogere voedselprijzen.

Nou ja, dan maar zelfstandig olieondernemer worden en eigen frituurvet gebruiken? Dat kan ook. Met de FuelPod2 maak je je eigen diesel. Dit wonder kost slechts 2700 euro en heb je voldoende gefrituurd dan kun je wel 50 liter per keer aanmaken. Je kan bij de patatboer natuurlijk ook vragen of hij de gebruikte olie voor je firkandel, in een apart bekertje erbij wil doen.

Hoewel de overheid het ondernemerschap zegt te stimuleren. ligt ze op dit gebied toch behoorlijk dwars. Je mag je eigen benzinepomp niet aan huis hebben. Da's tegen de veiligheidsvoorschriften. Twee broers uit Nieuw-Vennep dachten hun koolzaad zelf te verstoken tot biobenzine en een bedrijf in Heinkenszand (met de robuuste naam Bioking) wil ook thuisraffinaderijtjes aan de man brengen.
Maar de overheid wil geen vergunningen afgeven voor de kleine brandstofondernemer. Een benzinepomp aan huis is veel te gevaarlijk.

Heel goed van onze regering. Eerder schreef ik hier dat het op het thuisfront al levensgevaarlijk genoeg is. Je moet dus geen olie op dat vuur gooien.
Of zou de overheid eerder de gevestigde oliebaronnen in bescherming nemen tegen mogelijke concurrentie van de zelfproducerende burger?

Dat druist dan wel in tegen een beleid waar steeds meer aan “de mensen in het land” wordt gevraagd hun eigen keuzes te maken. Kunnen ze eindelijk kiezen voor het ondernemerschap, kunnen ze bewust kiezen voor productie van groene brandstof, mogen ze het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *