Klimaatneutrale bedevaart

BedevaartZo rond deze tijd geeft het Meertens Instituut een feestelijke presentatie van het boek “101 Bedevaartplaatsen in Nederland”.
Nooit geweten dat we er zoveel hadden. Het zijn er zelfs veel meer. Het boek presenteert de 101 mooiste plaatsen, maar er zijn wel 660 cultusobjecten in 481 steden, dorpen en gehuchten, die een bedevaartje waard zijn (zie deze
lijst).

Volgens de auteurs van het boek zit de bedevaart weer in de lift en is ook niet langer een specifiek katholiek ritueel. De bedevaart, zo stellen zij, sluit moeiteloos aan bij de hedendaagse samenleving.
En wat doen de hedendaagse gelovige en ongelovige pelgrims? Ze “zoeken het helende ritme van het lopen in de natuur of gaan op zoek naar de stilte en contemplatieve sfeer van een verborgen heiligdom”.

Wel, die zijn dankzij het boek dus niet langer verborgen. En dus hoeven pelgrims niet meer met complete karavaans aan touringscars naar Lourdes. Vliegen naar verre exotische bedevaartplaatsen kan worden afgeschaft. De klimaatneutrale bedevaart in eigen land ligt binnen voetbereik.

Wandelen dus. Stedelingen hebben zelfs cultusobjecten om de hoek. Amsterdammers lopen gewoon naar Onze Lieve Vrouwe van de Eeuwig Durende Bijstand, in Den Haag bezoekt men het Heilig Kruis.
Wie toch iets pittoreskers wil: neem eens een loopje naar
Ypecolsga, naar het Heilig Sacrement of ga in Leenderstrijp naar Jan de Doper.

De bedevaart als milieuvriendelijk en gezond alternatief voor een hectisch, spilziek en geestesarm leven.
Is de wonderbaarlijke genezing van dat zieke leven nabij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *