Schuld en schaamte

Schuld en schaamte

Berouw komt na de zonde. In jeugdige onbezonnenheid gaat er wel eens wat fout. Belletje trekken, een klasgenootje pesten, een postzak van een ministerie doorsnuffelen, een verkeerd gespelde handtekening laten zetten. Ach, op een enkele zombie na heeft iedereen wel wat op de kerfstok.

De huidige jeugd is gewaarschuwd. Leef niet in zonden, want die geschiedenis kan later ineens weer heel vervelende actualiteit worden. Er rest je dan niets anders dan schaamtevol schuld erkennen. En natuurlijk afstand doen van dat verleden.
Ontkennen helpt niet, want er wordt tegenwoordig meer van je bewaard in virtuele archieven en een beetje journalist, of wat daar voor doorgaat, zet je curriculum curiosa zo op internet.

Natuurlijk, de maatschappij verandert. Maar mensen kunnen ook veranderen en ze doen er dan ook verstandig aan, zo sprak de fractievoorzitter van GroenLinks, rekenschap af te leggen van hun verleden.
Wie niet zeker weet of zijn verleden goed is voor een publieke boetedoening, hoeft niet verder te zoeken. Er is hoop voor iedereen met een vlekje op zijn bewijs van goed gedrag.

Heel, heel lang geleden, liep er een jonge hippie rond, die de zonden van iedereen op zijn schouders nam. Na wat ranzige publiciteit rond zijn persoontje, werd hij aan het kruis genageld.
Opgelost. Iedereen weer vrij van zonden en Jezus trok hemelwaarts, de hele ballast met zich mee torsend.

Ach, kon dat vandaag nou ook eens zo opgelost worden. Wel, goed bericht. De volgelingen van de Heer hebben de hedendaagse zondebok gevonden. De kerk is de schuld van alles wat er de laatste 63 jaar hier fout is gegaan. De kerk is schuldig aan verandering van de maatschappij.

Dat zit zo. Je kan het een mens niet kwalijk nemen dat-ie tot goddeloze daden vervalt. Droevig geworden van grote ellende om zich heen, verloor de mens zijn vertrouwen in gezagsdragers en zelfs in de Grote Gezagsdrager zelf. Men zocht zijn heil in allerlei revoluties. De kerk heeft veel te weinig gedaan om die dolende zieltjes te redden en ze in contact te brengen met god's barmhartige liefde.
Aldus de Appelkring kerkelijk belijden in de Protestantse Kerk Nederland.

Mooi. Hoofschuldige gevonden. Nu de rest van de procedure nog: aan het kruis en ten hemelvaart. Hoeft niemand zich meer zorgen te maken of bepaalde media hun zondige doopceel lichten. Kunnen we dan nu weer over tot de orde van de dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *