Songfestival afserviëren?

Kalkoen

Het EU songfestival in Belgrado (20 mei) gaat gewoon door. De Ieren hebben feilloos door hoe je met de gespannen situatie in de servische hoofdstad om moet gaan. Ze sturen een kalkoen, symbool van de opoffering op Thanksgivingdag in Amerika.

De amerikanen hebben net hun ambassade in Belgrado opgeofferd aan boze Serviërs, die het niet zo eens waren met de amerikaanse erkenning van de zelfverklaarde onafhankelijkheid van Kosovo.

Minister Verhagen riep vorige week al dat nederland niet overhaast tot erkenning over moet gaan. Ja, dank je de koekoek. Straks steken die Serviërs onze Hind in de fik als ze op het EU songfestival Nederland staat te vertegenwoordigen. Dat vindt zelfs Verhagen zonde. Je moet je Idols koesteren en in bescherming nemen. Als je dat niet doet zoekt elke bekende nederlander nog asiel in Frankrijk.

Het is trouwens opmerkelijk dat een liedjeswestrijd veel minder stof doet opwaaien dan een sportmanifestatie. De discussies over de Olympische Spelen kabbelen nog wat voort, omdat China zich niet zo netjes gedraagt op een aantal gebieden.

Zulke ophef heb ik nog niet gezien over het EU songfestival, terwijl de Serviërs toch wel schuldig bevonden zijn misdaden in Bosnië. Zijn we soms vergeten hoe 'onze jongens' ooit zwaar gepiepeld zijn door de Serviërs?
En VN-troepen zitten niet voor niks in Kosovo om het te beschermen tegen de nationalistische ambities van de Servische regering.

Nou moeten we, net als in het geval van de Olympische Spelen, niet meteen de hele boel boycotten. Tenslotte moet je niet de kans ontlopen om op een internationaal podium een statement te maken. Onze Hind zal wel met een ander liedje op de proppen moeten komen. Een eigentijdse versie van 'Burning down the house' lijkt me niet geschikt. Je moet geen olie op het vuur gooien. Een fado-achtige versie van 'Give peace a chance' is wellicht een betere boodschap.

Of volgen we het ierse voorbeeld en sturen we ook een vogel? Een struisvogel wellicht, die met de kop in het zand een gloedvolle vertolking ten beste geeft van 'och was ik maar bij moeder thuis gebleven'.

Misschien is het toch beter weg te blijven en dat hele liedjescircus af te serviëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *