Van harte verantwoordelijkheid

VVD

Groot feest bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. De club heeft er 60 jaar over gedaan om van 160 jaar liberalisme wat te maken en, zoals dat gaat als je ouder en wijzer wordt, men heeft erkend dat het er hopeloos voorstaat met het liberale gedachtengoed. Geen probleem. Mark Rutte gaat de hele liberale filosofie eventjes herschrijven en zal nog dit jaar met een fonkelnieuwe beginselverklaring komen.

Mooi kado aan de jarige. Ik weet niet hoe dat bij u gaat, maar ook ik heb steeds meer moeite een orgineel kado te verzinnen bij mensen die ouder worden. Meestal kom ik met niks beters dan een of andere tegoedbon. Voor spulletjes bij een warenhuis, of voor een museumbezoek of het theater.

De jarige VVD heeft nu dus ook wat tegoed van Mark Rutte. Orgineler kado kon ook hij dus niet verzinnen. Mark is ook maar een mens.

Hij kondigt wel een revolutionaire koerswijziging aan, want zo zei hij: De twee kernwaarden van het liberalisme, vrijheid én verantwoordelijkheid, zullen leidend zijn bij het opstellen van de nieuwe Beginselverklaring.

De VVD zal dan VVV moeten gaan heten. De kernwaarde democratie wordt immers vervangen door verantwoordelijkheid. Hopelijk verwart de kiezer de partij straks niet met het alom bekende buro voor toerisme. Straks krijgt Rutte nog vreselijk op zijn donder van heer Bolk, die vreest dat Mark het liberalisme naar de knoppen bollen helpt.

Maar Mark heeft goed nagedacht. Hij weet waar hij steun moet halen. Zijn grote voorganger Thorbecke had immers de katholieken gepaaid met de scheiding van kerk en staat, hetgeen destijds inhield dat de overheid uitoefening van het geloof niet zou dwarsbomen. Dat is Rutte ook niet van plan en belooft, in een poging ontevreden CDA-kiezers binnen te halen, dat de VVD zich zal blijven plaatsen op de grondslag der verworvenheden der christelijke beschaving. Ja, als je 60 bent kun je terugvallen op quotes van professor Oud, mede-oprichter van de huidige VVD. De feestgangers verkneukelen zich nu al op de leegloop van het CDA.

Verder kan Rutte op de steun van zijn partijvoorzitter blijven rekenen, die ook twee kadootjes had te melden. Atzo Nicolaï wordt voorzitter van het Nationaal Historisch Museum. Het museum staat er nog niet, maar als Nicolaï aan de inrichting gaat beginnen, kan hij Mark vast terzijde staan met leuke historische herinneringen aan wat liberalisme nou eigenlijk ook al weer was.

Het tweede kadootje is meer strategisch van aard. Rutte krijgt een burgemeester in Den Haag. Jozias van Aartsen, die in zijn eerste met leugentje niet is gestikt (zie weblog Verbal Jam), zal ongetwijfeld de huidige verkeersellende in Den Haag zo weten te manipuleren dat Balkenende en ander concurrenten van Rutte, de weg hopeloos kwijt raken.

De weg naar het Torentje lijkt dus al geplaveid. Vrijheid en verantwoordelijkheid worden de nieuwe liberale kernwaarden en nou nog alleen beslissen of het een volkspartij zal blijven of niet. Bolkenstein ziet de V van volkspartij liever vervangen door de E van elitair. Zal je zien dat de VVD straks Balkenende nog rechts inhaalt, want Atzo Nicolaï ontdekt natuurlijk ook de VOC. Het nieuwe logo voor neo-liberaal nederland: Verantwoordelijkheid Onder genot van een glas Cognac.

Je zou van armoe bijna het idee van GroenLinks en D66 om een nieuwe sociaal-liberale partij (zie Sargasso) te vormen serieus gaan nemen, want van VVD naar VOC, da's geen goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *