Watergruwel

Water geven Wie met droge ogen de discussies rond de mensenrechten in het olympische China volgt, springen misschien wel de tranen in de ogen bij het zien van de waterstanden in China. Ook wat water betreft kent China rangen en standen.
Om de waterhuishouding van de sporters op peil te houden, moeten andere provincies hun water afstaan aan Beijing. Dat wordt zelfs regeringsgetrouwe Chinezen
te gortig.

Schoon water is een luxeartikel in China. De sterk groeiende industrie stuwt China naar de toppen der wereldeconomie. Dat gaat gepaard met vervuiling van rivieren en meren, waardoor het nog lastiger is het drinkwater op gezond peil te houden.

Als beroerde mensenrechten geen reden zijn om onze sporters thuis te houden dan is het de chinese waterhuishouding wel. Omdat ze niet in staat zijn zorgvuldig met dat vloeibare goud om te gaan, lukt het ook niet de door droogte geteisterde provincies te helpen. Met vervelende gevolgen voor de tarweoogst, waardoor China meewerkt aan de stijgende graanprijzen.

Degenen die toch erg gehecht zijn aan een chinees olympisch spektakel kunnen de hoop vestigen op de ontdekking van droogte bestendige gewassen. Finse en amerikaanse wetenschappers hebben het gen ontdekt dat de poriën in de bladeren regelt. Door die poriën nemen planten CO2 op en stoten ze water uit. In warme, droge omstandigheden kunnen ze zo wel tot 95 procent hun water kwijtraken. De wetenschappers houden het voor mogelijk dat gen zo te manipuleren dat de planten nog wel CO2 opnemen, maar minder water uitlaten.

Nou is het voor de olympische fans wel sneu dat het nog enige jaren kan duren voor het zo ver is. Het had leuker geweest als de gentechnologie zelfs zo snel vooruit ging, dat ook het gen dat ons zweet regelt te herprogrammeren valt. Want reken maar dat de sporters heel wat vocht gaan verliezen in augustus. Nog los van het feit dat dit ons de nodige medailles kan kosten, rijst de vraag of China wel kan garanderen dat de atleten gezond en wel huiswaarts kunnen, zonder aan uitdroging te zijn overleden.

Om de wereldvrede te bewaren zal de Chinese regering geen buitenlandse sporters opofferen aan het zinderende spektakel. Wel wordt water onttrokken aan de chinezen zelf. Gaat onze chef water, Willem-Alexander, dat straks in China aan de kaak stellen? Of wil hij, heel integer, geen vermenging van belangen als lid van het IOC?

Nog steeds droge ogen, sportfans? Okee, ik geef het op. Hoewel, schiet u hier misschien van vol? Deze jongens hebben zich bedacht en gaan niet naar China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *