Wek zelf uw stroom maar op

LichaamswarmteIn de jacht naar nieuwe, schonere energiebronnen doen de meest futuristische ideeën de ronde. Er is nog veel verspilde energie die in nuttige energie kan worden omgezet. Lichaamswarmte bijvoorbeeld. Nog even en The Matrix Reloaded wordt werkelijkheid. In die film ontdekten machines hoe ze de lichaamswarmte van mensen konden gebuiken voor hun eigen energie.

Wetenschappers in Duitsland hebben de methode om uit lichaamswarmte energie op te wekken verbeterd. De doorbraak bestaat er hier in dat nu slechts een klein temperatuurverschil nodig is om stroom te kunnen opwekken.
Het idee om lichaamswarmte te gebruiken is niet nieuw. Zo is er een chip ontwikkeld die lichaamswarmte in stroom om moet zetten om een
pacemaker op gang te houden. Dat kan ingrijpende operaties schelen, waarbij de batterijen moeten worden vervangen. Ook gehoorapparaatjes zouden zonder batterijen kunnen, door lichaamswarmte te gebruiken. Verder denkt men electronische horloges op die manier van energie te kunnen voorzien en ook het mobieltje batterijloos te laten bellen.
Lichaamswarmte kan ook benut worden bij de verwarming van huizen. Samen met de warmte-afgifte van huishoudelijke apparaten kunnen zogenaamde
passiefhuizen een bijdrage leveren aan minder energieverbruik en dus ook minder CO2-uitstoot. Zelfs varkens produceren zoveel warmte dat ook hun stallen goedkoper en milieuvriendelijker verwarmd kunnen worden.
De mens heeft voor van alles en nog wat stroom nodig. Nu kan alle warmte en beweging in energie worden omgezet, dus waarom zouden we niet zelf voor onze stroomopwekking zorgen, in plaats van daarvoor de natuur leeg te roven? Aan veel alternatieve energiebronnen kleven tal van bezwaren. Kernenergie geeft afvalproblemen, windmolens zijn beperkt rendabel en het kost menig meeuw zijn kop. Zonnecellen zijn te duur en oliewinnig uit koolzaad en plambomen kan tot bodemverschraling leiden.
Wij willen energie? Dan produceren we die zelf maar. Zou het een oplossing zijn om alle subsidies voor alternatieve energiebronnen aan te wenden om de enregiebronnen die we bij ons dragen te ontwikkelen? Zou onze gezamelijke motoriek, ontlasting en lichaamswarmte genoeg kunnen zijn om ons van onze energiebehoeften te voorzien? Waarschijnlijk niet, maar de grens van het energieverbruik moeten we dan leggen bij wat het menselijk lichaam kan leveren. En het duurt misschien te lang voor er technologieën zijn die onze eigen bronnen beter kunnen benutten. Maar het kan wel een keuze zijn: onze energie, die leveren wij voortaan zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *