Hoewel er een WOB is (wet openbaarheid bestuur) en transparantie tot de ambities van dit kabinet behoort, blijkt sommige informatie louter door lekken naar buiten te komen. Of door doortastend journalistiek werk. Het is maar hoe je dat ziet, want hoe weet een journalist waar-ie naar zoeken moet en hoe weet-ie dan precies dat document te vinden die tot een onthullend artikel leidt?
Het lijkt de eerste anderhalve maand van dit jaar wel of de hoeveelheid lekken toenemen alsof het hele buizenstelsel van het kabinet naar de ratsmodee is.
Zeven stuks, dat is een gemiddelde van ruim 4 per maand. In 2008 lag dat gemiddelde op 0,4 en in 2007, het eerste jaar van dit kabinet, op 0,3 per maand. Waarom loopt het nu ineens zo op? Toeval of doen journalisten beter werk? Of zijn sommige ambtenaren het kabinet beu? Het kan ook zijn dat onder de druk van een paar netelige kwesties (kredietcrisis, Irak-onderzoek) er intern wat los begint te raken. En wie betaalt eigenlijk de loodgieter, die de lekkende leidingen moet onderhouden?
Ik heb geen verstand van dat soort zaken, maar er is vast een deskundige in de zaal die daar nadere informatie kan lekken. Ondertussen hier de lek-statisitieken van dit kabinet.
2009:
7 februari -Voor de 2e keer is de Volkskrant gewezen op een documentje van de Kamer van Koophandel betreffende belasting-sluiproutes, die vanuit paleis Noordeinde worden georganiseerd.
6 februari – RTL nieuws heeft de 20 grootste probleemwijken opgeduikeld.
5 februari – Wie het gedaan heeft weet niemand, maar vertrouwelijke informatie van de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba doorgespeeld aan de Arubaanse regering. Staatssecretaris Bijleveld gaat op zoek naar het lek.
31 januari – De eerste keer dat De Volkskrant de archieven van de KvK opengooit en vermoed dat het koninklijk huis een geheel eigen belastingmoraal er op na houdt.
31 januari – Het VPRO-porgramma Argos onthult een geheim ambtelijk document waarin de ambtenaren van Vrom uitleggen hoe ze onder een Kamermotie uit kunnen komen, om havencontainers op giftige goedjes te controleren.
23 januari – Geheel onbedoeld wordt een beveiligingsscenario van het ministerie van Defensie bij het huisvuil aangetroffen.
17 januari – Het NRC komt met de inmiddels beruchte Irak-memo.
2008:
september – RTL nieuws heeft (alweer) de Miljoenennota te pakken.
15 juli – Een stuk van één van de adviesorganen van de regering, het Planbureau voor de Leefomgeving, lekt uit. De Milieubalans 2008 en leidt tot kamervragen.
11 juni – Commotie over een uitgelekte brief van minister Klink over de donorregistratie.
2 mei – Minister Hirsch Ballin staat voor schut omdat een brief van hem per ongeluk op internet terecht is gekomen. De CDA-minister pleit daarin voor uitbreiding van het verbod op godslastering. Coalitiepartner PvdA wil juist af van het verbod.
29 januari – het NRC weet de hand te leggen op een nog geheim rapport uit 2007 van de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit), waarin wordt gemeld dat de vleessector onvoldoende gecontroleerd kan worden. Minister Verburg wil op zoek naar het lek.
2007:
20 oktober – Een advies van generaal Berlijn over de troepensterkte in Uruzgan lekt uit.
15 september – RTL nieuws vestigt traditie met opduikelen Prinsjesdag-stukken.
20 juni – Minister Donner krijgt het even lastig als de kabinetsplannen over de ontslagvergoedingen (gouden handdruk) uitlekken.
16 januari – Telt eigenlijk niet mee voor dit kabinet, maar Balkenende III nog een lek mee: een gedragscode voor militairen. Naar aanleiding van een paar incidenten in uitgaansgelegenheden waar militairen bij betrokken waren.
Mocht u in dit overzicht nog wat missen: lek het door in de reacties a.u.b.