Bouwjaar 2008

Molen in de steigersHet kersverse jaar is bepaald niet hufterproof begonnen. Dat wil zeggen: als je alleen de uitgebrande autowrakken, uitgefikte scholen en lastig gevallen hulpverleners bij elkaar optelt.
Korpschef van Zwam, die onder andere de vorig jaar door de luchtmacht geteisterde Bommelerwaard onder zijn hoede heeft, constateerde tijdens de recente jaarwisseling 'ontluisterende taferelen'. Hij verbaast zich over de metamorfose die menig brave burger rond het uur nul ondergaat. Nu wil hij
een debat over de aard van de feestelijke uitingen en PvdA en VVD zijn reeds op zijn uitnodiging in gegaan.

Valt mooi samen met de vooortzetting van Doekle Terpstra's initiatief, die heel nederland nu oproept tot 'benoemen en bouwen'. Op de gelijknamige website zijn tal van hufters ook al op zijn uitnodiging in gegegaan.
Wie de lijst van deelnemers wil bekijken stuit op de mededeling “Wegens overmatig misbruik zijn wij genoodzaakt de deelnemerslijst tijdelijk niet te tonen”. Kort voor die mededeling stonden er tal van illustere namen op de lijst als Mohamed B., O.nozele actie, Volkert G., Ali cyaankali en meer van die uiterst creatieve oprispingen.
Nee, met internet bereik je net zoveel uit de band springende lieden, als lui die zich elke jaarwisseling opwarmen aan de brandende auto van de buurman.

Lijkt daarmee de toon voor 2008 gezet? Wordt het nog meer 'spugen en slopen' of doen we mee met Terpstra's 'benoemen en bouwen'?
Ik denk niet dat er hier en nu oplossingen zijn te bedenken die morgen al het gewenste effect zullen hebben. Onredelijkheid en onzinnigheid zijn niet van vandaag of gisteren.
Dat betekent niet dat de 'redelijken' het bijltje er maar neer moeten gooien. Ik geloof (jawel, naïviteit blijft ook in 2008 mijn opvallendste kenmerk) dat het bijltje door andere wapens moet worden vervangen. Inhakken op je tegenstander geeft even wat ruimte aan je frustraties, maar het levert een smeerboel op waar geen gemeentereiniging tegen is opgewassen.

Wat dan wel? Ik geef toe dat ik mijn twijfels heb bij de alternatieven, maar wil toch op twee zaken wijzen.
De eerste mag bekend zijn: humor, humor en nog eens humor. Hoeveel mensen zijn, ondanks de sterk wisselende kwaliteit en inhoud, lachen het nieuwe jaar in gegaan, danzkij de oud- en nieuwjaarsconferences. Steek de draak met alles en iedereen, maar steek niet de auto van je buurman in de fik. Spot en zelfspot. Flauwekul en scherpe steken. Benoemen en bouwen. Benoem de absurditeit en bouw aan een hilarische lach.

Als tweede wijs ik op een fenomeen dat vorig jaar op een aantal weblogs en forums de kop op stak. Daar waar in de reactie-velden onderbuiksprekers de kop op staken, gingen de redacteuren in gesprek met hun reageerders. Geen ip-bans, geen terugschelden, maar pogingen argumenten uit te wisselen. Dat was nieuw. En dat is een weg waar ik wel wat in zie. Personen als meneer G.W en mevrouw R.V. kunnen het beste met humor aangepakt worden en verder genegeerd. Maar hun aanhang zou je niet moeten negeren. Tenslotte zijn dat de mensen die naast je wonen, waarmee je op je werk moet samenwerken en die af en toe op je weblog verschijnen.
Benoemen en bouwen is hier argumenten aandragen en je bouwt aan een gesprek dat hopelijk steeds beter wordt.

Dat is niet makkelijk, want er zit soms een voc-achtige doofheid in de weg. Ik vind het in ieder geval verfrissend te zien hoe op diverse weblogs de diskussie werd aangegaan en in een aantal gevallen het schelden van sommige reageerders veranderde in het aandragen van argumenten.
Hang bij benoemen niet de dominee uit en bij bouwen niet de architect met tunnelvisie. Zelf heb ik nog geen idee, maar ik hoop dat met humor en praten 2008 toch een goed bouwjaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *