Dat je pc een bijdrage levert aan de CO2 uitstoot spreekt vanzelf. Produktie, gebruik en afvalverwerking van het ding dragen aardig bij aan de globale verwarming. Massaal stoppen met computeren zit er niet in. Dat gebeurt pas het zo warm op aarde geworden is dat de pc niet meer te koelen is en dan geeft-ie vanzelf de brui eraan.
Terwijl menig pc-magazine kwistig rondstrooit met koeltips, wordt ondertussen wel onderzoek gedaaan naar een meer verantwoorde koeling van het in aantal groeiende datacenters. Want pc en internet is tegenwoordig één en hetzelfde en al dat virtule vekeer loopt via grote datacenters.
Een datacenter is een gebouw waar een heel stel computers (servers) de hele dag door hard aan het werk zijn om een soepel internet gebruik voor ons mogelijke te maken. Nou geeft 1 pc al aardig wat warmte af, die bij een slechte koeling zichzelf de das om kan doen, dus een heleboel op een paar vierkante meter kunnen elkaar een fikse burn-out bezorgen.
Dat loopt zo'n vaart niet want de koeling van die datacenters is meestal goed verzorgd. Het levert alleen wel problemen op voor het milieu. Vooralsnog wordt er veel gekoeld met water. Er dus koele materie onttrokken aan de omgeving en wordt het weer warm geloosd.
Dat is niet het enige probleem. Waterkoeling is niet alleen een dure oplossing, het kan ook voor meer weerstand zorgen waardoor de servers trager worden. Reden genoeg om naar andere koelmethoden uit te kijken. Een manier waar misschien een frisse toekomst in zit is koelen met CO2. De uitstoot van CO2 kan worden afgevangen en het bedrijf Rittal heeft al een serverprototype ontwikkeld dat met die CO2 gekoeld kan worden. Men hoopt zo ook een bijdrage aan de CO2-vermindering te kunnen leveren.
Nu zoeken de eigenaars van al die datacenters (Google, Microsoft, Yahoo, enz,) op de eerste plaats naar plekken waar men snel en goedkoop aan de benodigde stroom kan komen: dicht bij een windmolenpark in de Eemshaven bijvoorbeeld. Ook voor het koelprobleem zoekt men plekken waar koelvloeistof dicht in de buurt is. In Bergen bouwt Google een nieuw datacenter omdat er een kanaal in de buurt ligt en het koelwater er dus voor het opscheppen ligt.
Maar hoe warm het ook allemaal wordt, het verminderen van dataverkeer zal net zo slecht haalbaar zijn als minder autoverkeer. Zo zit de wereld niet in elkaar, toch? Maar wie weet komen deskundigen net op tijd met de CO2 koeling. Er is nog erg weinig expertise met deze methode, maar de klimaatveranderingen en de steeds strenger wordende eisen om energiegebruik zo frisjes mogelijk te laten verlopen zijn natuurlijk wel een stimulans om daar verandering in te brengen. Zo kan CO2 koeling misschien het ei van Columbus worden en kunnen wij onbekommerd op onze pc doorbloggen. Nu moet ik om wille van het klimaat stoppen, want dit stukje heeft alweer net iets teveel CO2-uitstoot veroorzaakt. Excuses.
Lees meer hierover in CO2 als koudemiddel: revolutie of valse hoop? en Energieverbruik in datacenters.