De hersens van een ambtenaar

HersenfotoHet is zomer en toch is het nat genoeg. Ik waarschuw u maar vast dat dit bericht minstens net zoveel water bevat als de gemiddelde komkommer. Wie meer wil weten over de relatie tussen verstand en de hoeveelheid hersenmassa, moet zeker doorlezen. Degenen die menen dat verstand niets met de fysionomie van onze bovenkamer te maken heeft wens ik verder een prettige dag.

De Franse neuroloog Lionel Feuillet sloeg stijl achterover toen hij de hersenscan zag van een Marseillaanse ambtenaar. Zijn hersens waren zo'n 50 tot 75% kleiner dan bij een 44-jarige volwassene gebruikelijk is. De man had een IQ van 75, wat wel onder het gemiddelde van 100 ligt, maar de man was beslist niet geestelijk gehandicapt. Hij leidde een even normaal leven als mensen met voldoende hersenweefsel.
De ambtenaar was naar het plaatelijke ziekenhuis gegaan omdat hij een zwak gevoel in zijn been had. Toen hij de artsen vertelde dat hij op zijn veertiende jaar daar ook last van had, maar dat de klacht verdween toen een aftappunt op zijn hoofd werd verwijderd omdat hij last had van een waterhoofd, besloten de artsen die hersenscan te maken.
Het aftappen van overtollig vocht had plaatsgevonden vanaf zijn 6e maand tot zijn veertiende jaar. Na het verwijderen van het aftappunt is de hoeveelheid vocht blijkbaar weer toegenomen en heeft het hersenweefsel in de verdrukking gebracht. Alle delen van de hersen die motoriek, gevoeligheid, taal, gezichtsvermogen, gehoor en emotionele en cognitieve functies besturen, waren behoorlijk geslonken. Toch bleef dat kleine brein normaal functioneren.
De artsen besloten het nodige vocht opnieuw af te tappen, waarna de klacht over de benen verdween. Een speurtocht op internet leverde geen nadere informatie op over hoe het met de verstandelijke vermogens van de Franse ambtenaar daarna verging.
Opmerkelijk is dus wel dat we blijkbaar met aardig wat hersenvolume minder af kunnen om een normaal functionerende mens te zijn, met een redelijke baan en een aardig gezin met twee kinderen. De conclusie dat er ook komkommers zij die tot nadenken stemmen is geheel voor rekening van uw redacteur, wiens hersens wel een gemiddeld normaal volume hebben.
Met dank aan
Noorderlicht die het bericht weer had van NewScientist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *