Code goed bestuur

Transportfiets

Vermoedelijk staan velen alleen stil in de file voor Ikea, maar staat men zelden stil bij wat ons consumeerderen verder nog aan logistieke problemen veroorzaakt. Sterker nog, zo zegt een woordvoerder van KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer), klagen over vrachtwagens is volksvermaak.
Tuurlijk, het is niet leuk als een vermoeide trucker zijn vrachtwagen even op zijn zij legt om een uiltje te knappen. Gans het mobiele volk staat dan weer in de volgende file. Een kwart van zulke ongevallen wordt door rusteloosheid veroorzaakt. Maar vergeet niet onder welke druk de chauffeurs hun prestaties moeten leveren. Ik heb in ieder geval groot respect voor die mannen en vrouwen die elke dag hun kolossen door het drukke nederland moeten loodsen.

En of ze al niet genoeg onder druk staan van rijtijden, horendol worden van het gepiep dat hun dode hoek produceert, belaagd worden door dieven, ze worden ook nog eens voor vuil versleten en kunnen de vracht amper meer op de bestemming krijgen. Ineens doemen er overal milieuzones op, waar ze scania vabis non grata zijn.

Ondertussen doet de transportsector aardig zijn best om zo stilletjes en schoon mogelijk de consument te bedienen. Supertrucks kunnen er voor zorgen dat er minder van die bakbeesten op de weg zijn. Er komen steeds meer schonere motoren. Men is zelfs niet te beroerd de kar te laten staan en uit te wijken naar het spoor of het water en ook de tram hoort tot de alternatieve mogelijkheden. Alles is mogelijk, behalve de transportfiets.

De chauffeurs zelf worden gemotiveerd voor het nieuwe rijden. Wie de vlam in de pijp tot een waakvlammetje weet te reduceren mag zich kampioen zuinig rijden noemen en wordt gebombardeerd tot de nieuwe held van het beroepsvervoer.

Je zou zeggen dat het zo wel mooi genoeg is. Maar nee hoor, nadat ook de transportbobo's zich aan een code goed bestuur moeten houden, zijn nu de truckers zelf aan de beurt.
Wie ambitie heeft om aan het stuurwiel van een bus of truck te zitten, zal binnenkort moeten voldoen aan de
Code vakbekwaamheid vrachtwagenchauffeurs.

EU-richtlijnen schrijven voor dat een chauffeur over een basiskwalificatie vakbekwaamheid dient te beschikken. Nieuw opgeleide truckers krijgen dan geen diploma meer, maar een code op hun rijbewijs. Die code is dan vijf jaar geldig en kan verlengd worden als men minimaal 35 uur gecertificeerde nascholing heeft genoten.
Dat valt nog te overzien. Eén keer per jaar naar een cursus van 7 uur en het is gepiept.

De naleving van die code moet leiden tot minder verkeersdoden, een bijdrage aan een beter milieu en een hogere kwaliteit van de chauffeurs. De code beoogt ook het kwaliteitsverschil tussen de diverse europese truckers op te heffen. De EU denkt hiermee de status en het imago van de beroepsrijders te verbeteren.

Ik vraag me af wanneer we nou eens afraken van de gedachte dat meer tot minder leidt. In dit geval: een code meer geeft minder doden in het verkeer, minder co2-uitstoot en minder slapende truckers.
Het is allemaal mooi geformuleerd, maar het verhult waar het eigenlijk om gaat: groei, het economisch heilige adagium dat aan geen enkele regelgeving of code lijkt gebonden. Het is bijna niet te bevatten hoe diep dat ingrijpt op het leven van alledag. De talloze problemen die de groei met zich meebrengt worden met lapmiddelen bestreden. Die code voor vrachtwagenchauffeurs is daar weer een tranentrekkend voorbeeld van.

Het zal wel wachten worden tot ons consumentisme uiteindelijk dodelijk vermoeid een fikse schuiver op de economische snelweg maakt en op zijn kant terecht komt. De file die dat veroorzaakt geeft dan tijd om een na te denken welke voordelen stilstand kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *