Nederland wordt schoon

Nederland wordt schoon

Maandag is al lang geen wasdag meer. Nu draaien de wasmachines in het weekend op volle toeren. Kunnen we dus met een opgeruimd en schoon gevoel de week in?
Helaas. Vandaag begint een actieweek om nederland op te ruimen. Zo schoon is het namelijk niet. Voor de 7e keer gaat de
Week van nederland schoon van start, die aanstaande zaterdag een grandioze finale zal beleven met de Landelijke Opschoondag.

Hier in Den Haag begint men voortvarend de hondenpoep aanpakken. De wethouder deelt de eerste gratis hondenpoepzakjes uit. Da's mooi want zo zullen zaterdag de duizenden sportievelingen tenminste niet door een drol worden gehinderd als ze de City-Pier-City-loop doen.
Overigens is dat een manifestatie die de schone bedoelingen van de Landelijke Opschoondag flink ondermijnt, want er blijft altijd een berg zwerfaval achter, van bijna Napolitaanse omvang.

De aanpak van zwerfvuil is het belangrijkste thema van deze schoonmaakactieweek. Ondanks allerlei initiatieven, blijft de berg zwerfafval groeien.
In 2001 werden er 50.000 blikjes en flesjes in het zwerfvuil geteld. In 2004 kostte het opruimen van de openbare ruimte 240 miljoen euro.

In 2005 leek het er even op dat het statiegeld voor blikjes en plastic flesjes een oplossing kon bieden. Misschien dat er dan wat minder op straat gekeild zou worden, want met geld moet je niet smijten.
In 2006 was dat idee echter van de baan. De overheid zag meer in het
beboeten van wegwerpgedrag. Waarschijnlijk was men beducht voor de toorn van EU-commissaris Bolkenstein. Die had eerder Duitsland opgedragen een regeling voor statiegeld aan te passen omdat het de europese marktwerking verstoorde.
De duitse consument kon de blikjes en flesjes alleen inleveren bij de winkel waar men de spullen had gekocht. Dat systeem zou tot hogere kosten leiden voor buitenlandse leveranciers, die heel Duitsland moeten afrijden om de lege rommel op te halen. Met succes stapten een paar Oostenrijkse frisdrankboeren naar het Europese Hof en de duitse regering werd verplicht de regeling aan te passen.

Zoveel rompslomp had de nederlandse overheid er niet voor over en besloot dus geen statiegeld te verplichten maar de burger een boete van maximaal € 75,- op te leggen als die een blikje op straat zou achterlaten.
En dat is niet het enige. De overheid ondersteunt het
Impulsprogramma Zwerfafval. Een initiatief van het ministerie van VROM, de gezamenlijke ondernemers (VNO-CVW) en gemeenten (VNG). Het programma wordt uitgevoerd door het innovatieplatform SenterNovum en de Stichting Nederland Schoon, die nu dus deze week het land gaat opruimen. Met 48 miljoen euro (bijdrage bedrijfsleven 33 en rijksoverheid 14 miljoen) denkt men het zwerfvuil weg te kunnen werken.

Daarnaast heeft de overheid het afvalfonds in het leven geroepen en is sinds januari akkoord een wet van kracht, die de verpakkingsindustrie geheel verantwoordelijk maakt voor het terugdringen en recyclen van verpakkingen.
In welke mate die kosten ook aan de consument zullen worden doorberekend, kunnen we vanaf 1 mei op
de kassabon zien. De verpakkingsbelasting moet dan op de bon vermeld staan.

Daarmee zullen de over straat waaiende plastic zakjes wel tot het verleden gaan behoren. Maar drankblikjes, peuken, kauwgom, patatzakjes en hondendrollen teisteren de natie nog steeds zo hevig, dat er ook andere maatregelen nodig zijn.

Stichting Schoon Nederland heeft idee├źn genoeg. Het plaatsen van meer afvalbakken is zo'n succes dat de stichting al door haar voorraad heen is. Verder heeft men sigarettenasbakken in de aanbieding. Je kent ze wel: elk ns-station is er al mee uitgerust.
Maar mocht er geen afvalbak of asbak in de buurt zijn, dan kun je jouw peuk of kauwgom kwijt in een
kek tasje, slecht voor € 2,50 te verkrijgen bij de stichting. Dan wel de inhoud thuis legen en niet alsnog aan de stoeprand flikkeren.

Zal nederland ooit verlost zijn van het zwerfvuil? Of zijn we zo'n viespeukerig volkje dat boetes, extra afvalbakken, verpakkingsbelastingen en een jaarlijkse grote schoonmaak niet zullen helpen?
Wat laat jij eigenlijk al zo achter op straat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *