Gemeente Veendam let op de kleintjes

AHVeendamGroot komkommernieuws. Gisteren werden op bevel van de gemeente Veendam de deuren verzegeld van de lokale Appie Heijn. De concurrent, Jumbo, mocht wel open blijven. Het argument? De gemeente Veendam zegt dat volgens wettelijke bepalingen er voor elke 15 duizend inwoners één super open mag. Nou heeft Veendam net geen 30 duizend inwoners en de gemeente heeft Jumbo de eer gegund.

Behalve het wettelijke argument, levert verder spitten in het nieuws niets op over de argumenten waarom er dan voor de Jumbo is gekozen. Daar kunnen we naar gissen, maar misschien let de burgemeester wel op de kleintjes. Veendam is een van de armste gemeenten van Nederland. Op een ranglijst van het CBS uit 2008 staat Bloemendaal op1 en is daarmee de rijkste en Veendam op 414. Slechts zeventien gemeenten zijn nog armer. De welvaart of armoe is gemeenten aan de hand van het gemiddelde inkomen van de inwoners. In Veendam lag dat  12,6% lager dan het landelijk gemiddelde van toen.

Nu rekent de Consumentenbond de Jumbo tot de goedkoopste supermarktketen van het land, aldus een trots bericht van de grootgrutter zelf. Ook op forums van TrosRadar en Supers.nl, waar klanten hun bevindingen kunnen melden, komt Jumbo goedkoper uit dan AH. Wellicht verklaart dat de keuze van de gemeente. De burgemeester waakt over de arme Veendammers.
Het kan ook zijn dat de burgemeester een pesthekel heeft aan de uitbuiting van supermarktpersoneel. In februari meldde de CNV Dienstenbond dat “Nederlandse supermarkten jaarlijks enkele miljoenen euro’s verdienen door jonge werknemers niet te betalen voor gewerkte uren”.

Wat personeelsbeleid betreft doet Jumbo het iets beter dan AH. Daar was wel wat actie voor nodig. In 2009 nam Jumbo Super de Boer over, maar weigerde aanvankelijk de overgenomen werknemers hetzelfde te betalen, als zij bij Super de Boer gewend waren. Na hulp van de vakbonden is Jumbo op dat besluit teruggekomen en betaalt ze nu wel het salaris dat ze gewend waren. Dat geldt dan voor de medewerkers in het distributiecentrum in Veghel.
Bij AH is het al jaren bonje in de distributiecentra. In 2006 konden stakingen net voorkomen worden, maar in 2008 was het raak nadat cao-onderhandelingen waren vastgelopen. En eind 2010 gingen de distributiecentra van AH weer plat, door wilde stakingen,die de vakbonden snel overnamen.
De vakbonden zijn wat meer tevreden over de ontwikkelingen bij Jumbo, maar ze zijn nog niet helemaal klaar met de supermarktketen. Het personeel wordt opgeroepen hun mening over de arbeidsomstandigheden te rapporteren.

Wat ook de diepere beweegredenen zijn, de Veendammers hadden er een spannende zondagsattractie bij. De strijd tussen overheid en de blauwe grootgrutter is voorlopig gewonnen door de burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *