Gouden Hockeystick voor de klimaatontkenner van het jaar

Vorig jaar wezen op deze plek op Sargasso’s ‘Gouden Hockeystick’, dat eigenlijk een prijs is voor slecht gedrag.

Slecht gedrag of slechte prestaties worden wel vaker beloond. En dan bedoel ik niet CEO’s die riante bonussen op blijven strijken terwijl ze hun bedrijf naar de ratsmodee helpen. Nee, ik doel op prijzen waar we wel de humor van kunnen inzien en die toch een serieus kantje hebben.

Twee van zulke bekende Nederlandse ‘awards’ zijn bijvoorbeeld de Loden Leeuw, voor de irritantste reclame (en irritantste persoon in een reclame) en het Gouden Windei, voor het meest misleidende product van het jaar.

Je kunt voor beide prijzen nog je stem uitbrengen. Voor de Loden Leeuw nog tot 30 november, voor het Gouden Windei tot 9 december.

De Gouden Hockeystick van het weblog Sargasso is een prijs voor een persoon of organisatie die “zodanig een loopje neemt met de feiten over klimaatverandering dat je het crimineel zou kunnen noemen“.

Ook dit jaar kun je weer stemmen op een van de genomineerden (uitgebreidere informatie op de shorlist):

Stichting Clintel (Guus Berkhout en Marcel Crok),  – sturen hun statement ‘Er is geen klimaatcrisis’ de wereld rond, adviseren klimaatontkenner Baudet, voeden angst met hun website RES In Beeld.
NRC Handelsblad – plaatsen ‘branded content’ – nepartikelen – voor Shell bij NRC-artikelen over klimaat en energie waarmee NRC Shell helpt met greenwashing,
Shell – doen voortdurend aan greenwashing, bijvoorbeeld de campagne #MakeTheFuture en samen met Staatsbosbeheer bomen planten, schuiven verantwoordelijkheid voor CO2-uitstoot op de consument af.
Minister van Klimaat Eric Wiebes – doet dubieuze uitspraken over klimaatwetenschappers, wuift waarschuwingen over zeespiegelstijging weg, liet een voormalig directeur van kerncentrale Borssele een adviesrapport voor de TK schrijven over kernenergie en deed alsof het door wetenschappers geschreven was.

Het stemformulier vind je op deze pagina, mocht dat niet lukken kun je wellicht hier je stem uitbrengen.

Sargasso hoopt december de winnaar van de Gouden Hockeystick 2020 bekend te kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *