In de hemel is geen bier

MonnikenbierHet gaat goed met het christelijk deel der natie. Met slechts 49 zetels in de 2e Kamer en ruim 123.000 leden in hun politieke partijen, sturen ze, blakend van zelfvertrouwen, dit land aan met hun normen en waarden. Vreemd dat ze zich zo sterk voelen want hun niet-christelijke collega's zijn goed voor 101 zetels in de Kamer, gesteund door ruim 178.000 leden. Hetgeen een geflatteerd cijfer is want de PVV en Verdonk hebben geen leden (zie website DNPP).

Maar goed, zeer zelfverzekerd roert men de trom. Zo is men er van overtuigd dat de jeugd veel te veel drinkt. De 2e Kamer is het daar grotendeels mee eens en wil een goede aanpak, om te voorkomen dat straks heel jong nederland in coma ligt. Het kabinet wil het aan de lokale bestuurders zelf overlaten waar men de leeftijdsgrens trekt om alcoholconsumptie toe te staan. De 2e Kamer vindt dat een lafhartige opstelling en eiste een landelijke richtlijn.

En nu willen twee CDA-kamerleden dat de prijs van bier tijdens het carnaval nader wordt onderzocht.
Dat carnaval is, naar goed christelijk-katholieke tradities, een drankfestijn die zijn weerga niet kent. Na het vasten, om berouw van alle zonden te doen, spoelt men de laatste restjes kwaad weg met tonnen bier. Men neemt tijdens het aardse leven alvast een voorschot op het hiernamaals, want hoe zeker men ook is, blijkbaar zijn er ernstige twijfels over de horecavoorzieningen in de hemel.

De hemel? Voor de niet-kenners: dat is de permanent comateuze toestand die intreedt als u uw laatste adem uitblaast. De CDA-kamerleden willen dat het indrinken voor die glorieuze periode voor iedereen bereikbaar blijft en balen als een stekker dat de gezamenlijke bierproducenten juist met carnaval de prijzen verhogen. Dat vinden zij ongehoorde prijsafspraken en nu eist het CDA dat de kartelwaakhond NMa dat eens tot op de bodem uitzoekt.

Dat overal in het land vele burgers, inclusief de jonkies, op zelf bepaalde tijden een drankgelag houden, dient bestreden te worden, maar het alcoholische festijn der katholieken moet natuurlijk beschermd worden.
Ik meen me te herinneren dat Balkenende meermalen dit land geroemd heeft om haar nuchterheid. Binnen eigen gelederen wordt blijkbaar verschillend gedacht over de manieren waarop je die nuchterheid kan afdwingen.
Prijsverhogingen van bier horen daar niet bij. Want stel je toch eens voor: nog even en het carnaval wordt zo duur dat de lol er af is. Nuchter de hemel in, het CDA moet er niet aan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *