Kunstschat als dwangsom

Bruegel Val van IcarusIn België wordt duidelijk waarom het misschien wel een goed idee is nationale luchthavens te privatiseren. In maart 2006 werd de overheid veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 5 miljoen euro als er de geluidhinder van vliegveld Zaventem (Brussel) niet drastisch beperkt zou worden. Dat is nog niet gebeurd en nu eist actiegroep Noordrand alvast een deel van de dwangsom op. De actiegroep heeft een orginele manier gevonden om de dwangsom te incasseren: de overheid moet het schilderij “De val van Icarus” van Pieter Bruegel de Oude afstaan. Het schilderij is eigendom van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.
Leuke zet van de actiegroep. Het schilderij is niet nodig om het land te besturen dus de uitgaven voor het landsbestuur komen hiermee niet in gevaar. De belatingbetaler kan opgelucht ademhalen. En dat voor dit doek gekozen is past wel bij de affaire. Icarus kan immers gezien worden als het eerste luchtvaartslachtoffer ter wereld. Het verhaal van Icarus staat ook symbool voor de hoogmoed die ten val komt. Linksboven ziet u Icarus dan ook het detail van Bruegel's schilderij, waar Icarus kopje onder gaat in de Egeïsche Zee.
Een heel creatieve vondst dus van de actiegroep Noordrand. Het toont ook aan dat het helemaal niet zo'n slecht idee is van onze overheid om Schiphol te privatiseren. Het vliegveldje in de Haarlemmermeerpolder heeft al aardig wat dwangsommen op zijn naam staan. Door de luchthaven te privatiseren kan voorkomen worden dat de de staat keer op keer het Rijksmuseum moet leeghalen. We hadden “” De Nachtwacht” kwijt kunnen zijn aan
onterecht ontslagen werknemers die volgens Schiphol tijdens diensturen een dutje doen. Of “De Schaatsrijders” van Adriaen van Ostade zou in handen gevallen zijn van het hoogheemraadschap Rijnmond, die een dwangsom mocht incasseren omdat Schiphol de sloten niet schoon kon houden. Scheve schaats van Schiphol, want door de troep in de sloten voren die 's winters natuurlijk niet meer dicht.
Schiphol lijkt soms op het meiske dat afgebeeld staat op “De Spilpenning” van Cornelis Troost. Het spilzieke mens wil maar eindeloos uitgeven en natuurlijk pruilen als ze terecht wordt gewezen. Zo vond Schiphol
in 2000 de dwangsommen buitensporig hoog, die toenmalige minister Netelenbos wilde opleggen voor overschrijding van de geluidshinder.
In België is de verantwoordelijke minister Landuyt (waar kan je anders heen met een vleigtuig?) niet van plan de dwansom te betalen. Niet met geld en niet met 's lands nationale kunstschatten. Wacht eerst de regeringsonderhandelingen maar af, zo zegt hij, waar het spreidingsplan van de vluchten nog uitgewerkt moet worden. Maar ondertussen is de behandeling van het beroep dat de Belgische regering tegen de uitspraak van maart 2006 heeft gedaan, uitgesteld tot september. De omwonenden van Zaventem houden voorlopig dus nog een gestoorde nachtrust, maar dat is nu een stuk leuker geworden danzkij actiegroep Noordrand. Met een glimlach op het gezicht kan men wakker blijven liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *