Gekke fietsplannen

FietserHet gaat in Nederland helemaal niet zo slecht met het fietsen. Wij hebben de Tour de France dan ook niet nodig om de belangstelling voor de tweewieler een impuls te geven, zoals dat in Amerika het geval was toen Lance Armstrong koning van de Tour was. En nog voor de global warming een echt hot issue werd, mocht de fiets zich verheugen in de belangstelling van planologen, beleidsmakers en Willie Wortels. Er wordt van alles bedacht om meer mensen op de fiets te krijgen.
Wereldwijd worden tal van successen gemeld. De focus is vooral gericht op het gemak van de fietser, want de mens is van nature lui en een comfort-dier. Dus zijn er tal van varianten op het ooit roemruchte witte fietsenplan, dat jammerlijk mislukte omdat er te weinig fietsen waren, die ook nog eens slecht onderhouden werden en flink te lijden haden van vandalisme. Nu, veertig jaar later, ziet oud-provo
Luud Schimmelpenninck, weer kansrijke mogelijkheden voor zijn idee. Recente succesverhalen over Parijs en Barcelona tonen aan dat zelfs in plaatsen waar fietsen absoluut niet tot de culturele gewoonten hoort, mensen in grote getalen in het zadel te krijgen zijn.
De fietsenplannen moeten minstens aan drie criteria voldoen om te slagen: een groot aanbod van goedkope en goede leenfietsen, afhaal- en stallingsplekken moeten makkelijk bereikbaar zijn en de fietspaden en routes moeten optimaal zijn. De
Haagse verkeerswethouder Peter Smit vraagt zich bij dat laatste af of de steden zo langzamerhand niet de grens bereiken van wat ze de fietsers kunnen bieden. Volgens hem kan je niet overal ruim baan aan de fietsers geven. Nou moet-ie niet zeuren, want Den Haag loopt nog aardig achter bij andere steden. Als er fietssnelwegen kunnen worden aangelegd bij Assen (Drenthe), Zwolle (Twente), en Breda, moet dat ook kunnen tussen Den Haag en omliggende gemeenten als Zoetermeer, Leiden, Pijnacker en Delft.
Maar goed, een leuk fietspad is niet genoeg om nog meer mensen enthousiast voor de fiets te malen. Natuurlijk helpen een
groene golf voor fietsers en een regengevoelig verkeerslicht een handje mee. Ook de overdekte, electrische fiets kan de minder sportief ingestelde burger wellicht overhalen. Leuke ideetjes. Wat kan er nou nog meer verzonnen worden om mensen het naar hun zin te maken op de fiets?
Smallere wegen voor de auto's en superbrede fietspaden? Een verklikker op je fiets waarmee je het stoplicht op groen kan zetten? Fietsen die technisch zo in elkaar zitten dat bij elke trapbeweging het fietsen uiteindelijk vanzelf gaat? Voor alle grachten, sloten en kanalen een witte waterfietsenplan? En jawel, het orginele witte fietsenplan (gratis in plaats van betaalde) updaten en toch maar weer een nieuw leven inblazen?
Dit zijn ideeën die tot nu toe niemand aandurfde. Op de een of andere manier vindt men die te gek voor woorden. Wel, misschien heeft u nog veel gekkere ideeën? Noemt u eens een maf maar maakbaar idee dat de mens zo gek krijgt voor altijd voor de fiets te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *