Mascotte zonder naam

mascotte Olympische Spelen

We hebben weer een verkiezing. De mascotte van het NOC (Nederlands Olympisch Comité) moet nog een naam hebben. Hopelijk krijgt de mascotte wel een diplomatieke status, want de oranje kop zou wel eens tot problemen kunnen leiden.
Een Deense kunstenaar is
een actie gestart om zoveel mogelijk oranje mee te nemen naar de Olympische Spelen. Hij baseert zich hierbij op een uitlating van Kadinsky, die beweerde dat oranje eigenlijk rood is, maar met geel menselijk gemaakt.

Rood is de nationale kleur van China.
Dat oranje zal ze dus wel steken, omdat ook Tibetaanse monniken zich in die kleur plachten te hijsen. Prachtig dus dat 'onze' mascotte straks zijn oranje kop laat zien.
Het overwegend witte shirt draagt ook de nodige symboliek. Wit is in China de kleur van rouw. Ik ben benieuwd hoe de Chinese autoriteiten dat zullen interpreteren.

Nu moet de mascotte nog een naam hebben en nu ontstaat er ineens een prachtige gelegenheid voor iedereen die zelf niet mee kan naar China, een boodschapje mee te sturen. Iedereen mag via de website van sport.nl voorstellen doen en een jury gaat zich buigen over de inzendingen. Een open deur, die ik niet zomaar voorbij kan.

Het koosnaampje Tibetje ligt erg voor de hand. Verder is bijna elke naam van een chinese dissident goed.
Nu heb je dissidenten in soorten en maten. De christelijke dissidenten zullen wel genoeg steun krijgen van hun broeders en zusters in het 'vrije' westen. De islamitische
Oeigoeren kunnen vast en zeker rekenen op nominaties van hun geloofsgenoten.

Ik stel voor een keuze te maken uit Teng Biao, een advocaat die mensenrechtenactivitsten bijstaat en al regelmatig het leven flink zuur is gemaakt door de Chinese overheid. Of de man die huisarrest heeft en voor de rechter moet verschijnen omdat hij het voor aids-patiënten opneemt. De boeddhist Hu Jia kreeg zelfs de steun van buitenlandse zakenminister Maxime Verhagen.

Om nou te voorkomen dat het olympisch supporterslegioen door de chinese ME wordt ingerekend, stel ik voor die namen wel subtiel te gebruiken. Mocht de mascotte Teng Biao gaan heten, dan is het wellicht handig het te begeleiden met het in koor gezongen 'ketengeteng ketengeteng biaooooo….'

Mocht de jury in al haar wijsheid besluiten tot de naam van Hu Jia dan zingt het legioen natuurlijk 'Hujia, Holland hujia'.

Inmiddels heb ik op sport.nl Teng Biao's naam opgestuurd. Tot en met 26 maart kan jij ook een “leukste, sportiefste en orgineelste naam” indienen.
Iemand nog andere suggesties die we massaal in kunnen sturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *