Mensen zijn geen mieren

Mensen zijn geen mieren De treurig afgelopen Love Parade in Duisburg roept allerlei vragen op. Drie vragen worden het meeste gesteld: wie heeft schuld, was het nu en is het in de toekomst te voorkomen, moeten er wel zulke grote feesten worden toegestaan of juist verboden? Allemaal vragen die er niet toe doen.

De schuldvraag is enkel relevant als er enige genoegdoening uit voortkomt voor de nabestaanden van de slachtoffers en als er ook nog wat uit te leren valt voor toekomstige massafeesten. Maar je wekt er de doden niet mee tot leven en wat er ook te leren valt, ongelukken zijn nooit te voorkomen.

Waarmee ook de tweede vraag is beantwoord. De geschiedenis leert dat dit soort drama’s bij herhaling voorkomen. Bij
de NOS en de belgische krant De Standaard worden een aantal massadrama’s gememoreerd. Allemaal voorbeelden waar mensen in het gedrang kwamen en in paniek over elkaar heen liepen. In voetbalstadions, tijdens bedevaarten en tijdens muziekfestivals. In dat rijtje past natuurlijk ook de paniek die op 4 mei bij de dodenherdenking uitbrak.

Negens een rijtje te zien van massameetings waar het allemaal goed ging. Want het gaat veel vaker goed. Zoals te zien was bij de huldiging van de voetballers, die het WK verloren. En zoals bij al die uiteenlopende feesten of speciale evenementen die jaar in, jaar uit tienduizenden mensen trekken.
Het gaat vaak goed omdat op tijd de toestroom van mensen wordt gestopt (
festival in Breda) of via de omroepen wordt gevraagd niet meer naar de feestplek te komen (Koninginnedag Amsterdam). Zelfs als de paniek uitbreekt wegens een griepvirus, weet men de mensenmassa goed georganiseerd in te enten.

Waarom het in Duisburg nu dan wel misgaat, is een vraag waar ook niet echt een goed sluitend antwoord op te vinden zal zijn. Achteraf is het makkelijk constateren dat men de Love Parade beter op de snelweg had kunnen houden. Daar heeft men in Duisberg goede ervaringen mee. Vorige week kwamen
2 miljoen mensen af op de mega picknick, die op de snelweg tussen Duisburg en Dortmund werd gehouden.
Bij de Love Parade was de tunnel de bottleneck. Komende en gaande mensen veroorzaakten een opstopping, waarin iets mis ging. Bij mieren gaat dat altijd goed. Die komen en gaan ook door hun toegangstunneltje naar het mierennest. Ze krioelen door en over elkaar heen, zonder dat er een traumahelikopter aan te pas komt.

Waarmee we
bij Nietzsche uitkomen. Die zag de mens nog als een schakel tussen de dieren en de ideale mens die we nog moeten worden. Die redenering verklaart waarom we nog steeds dicht bij de dieren staan en de kuddegeest vaak leidend is in ons handelen en niet het individuele gezonde verstand.
Dat wil nog niet zeggen dat massabijeenkomsten op drama’s uitlopen, want zou de mens louter een kuddegeest hebben, dan zouden er minder ongelukken gebeuren. Dat soort drama’s zie je zelden of nooit in scholen vissen, kuddes olifanten en zelfs als de gnoe massaal een rivier oversteekt is de kans 1 op 2000 dat er eentje door een krokodil wordt gepakt.

Bezat de evoluerende mens net een greintje meer
zwermintelligentie, dan had het Duisburgdrama misschien voorkomen kunnen worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *