Schoonheid van de lach

MunchEen meerderheid van het volluk meent dat prinses Maxima de mooiste lach in dit land ten toon spreidt. Ruim boven Katja Schuurman en Jan Smit is zij genomineerd voor de Gouden Lach. Hiermee hoopt de stichting Nederland positief bij de toch wat zuurpruimerige nederlanders het zonnetje in huis te brengen.

Kan ik hier om lachen? Nee. Ben ik een zuurpruim? Nee. De stichting heeft hier een flinke kans laten liggen. De grijnzende tronies van mensen die beroepshalve lachend ten tonele dienen te verschijnen zijn, naar mijn mening, niet representatief voor de lach in dit land. En: dat zij wel lachend het publieke domein betreden, wil nog niet zeggen dat de rest van het volk chagrijnig rondstapt.

De BN'ers hebben alle reden tot lachen. Ze hebben dat geleerd op presentatietrainingen, de toneelacademie en bij de kursus 'spreken-in-het-openbaar'. Verder hebben ze vaak aardige banen en leuke inkomens. Ze wonen riant en worden bewonderd door talloze fans. Het zou een schandaal zijn als ze niet lachend door het leven gaan.

Al die andere mensen moeten het met minder doen. Je zou zeggen: het lachen zijn ze dan snel verleerd. Een opvatting die blijkbaar bij de stichting Nederland positief heeft postgevat. Naar mijn mening het gevolg van tunnelvisie. Als je uitgangspunt is dat er veel chagrijn rondwaart, ga je daar ook op letten en mis je de lach-van-alle-dag.

De mooiste lach zit niet op het gezicht van fraai gepoetste BN'ers. Er zou eens gekeken moeten worden waarom mensen lachen. Niet naar hoe dat er uitziet.
Ik vind zelf de mooiste lach eentje die plotseling opkomt, naar aanleiding van een voorval, een beeld of een verhaal dat op een bizarre wijze haaks staat op de alles wat we al lang voor heel gewoon hebben geaccepteerd.

Om de stichting Nederland positief wat op te vrolijken, vandaag een hier een lezersonderzoekje: wat is jouw mooiste lach? Wanneer en waarom had je een hele fraaie lach? Ga naar jouw reactie a.u.b. en 'make me smile'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *