Troonredes

Troonredes Het is gedaan. De Ridderzaal ligt er weer opgeruimd bij. Even leek het erop dat een waxinelichtje de inhoudelijkheid van Prinsjesdag zou overschaduwen. Maar de orde van de dag trad sneller in dan hare majesteit thuis kon komen. De analyses van de troonrede en aanhangende stukken, buitelen over elkaar heen.

En dan twittert Jos Heymans (RTL Nieuws, het commerciële persburo van het kabinet) dat-ie daar zijn handen aan vol heeft. Om precies te zijn: aan de echte troonbrede.
Jos twittert: Al die alternatieve troonredes… aan de echte heb ik al mijn handen vol.

Al die alternatieve troonredes? Ik heb er niet zoveel gevonden. Het kan zijn dat de journalist de troonrede
op dit weblog hier heeft gelezen en later nog een op het open podium van GeenCommentaar. Maar om nou twee keer dezelfde troonrede tot “al die alternatieve troonredes” te bomarderen?
Terzijde: leuke vondst dat open podium van GeenCommentaar. Maakt u er eens gebruik van.

Na wat research kom ik niet verder dan nog twee andersoortige troonredes. Op
Chimsky.nl wordt Hare majesteit de woorden van Max J. Molovich in de mond gelegd. Heer Max is tevens redacteur bij het vaak absurd-satirische weblog Panzerfaust en tevens een van de winnaars van de Blogparel van het jaar 2009.
Heer Max is het blijkbaar eens met journalist Heymans, want hij laat de koningin verzuchten: God beware ons. Nog nooit zijn er zoveel troonredes geschreven als dit jaar. Het stikt van de stukjesschrijvers van zeer divers allooi die het nodig hebben geacht ons hun woorden te geven. En waarom?

Ja, waarom? In een door Sargasso getipte troonrede, geschreven door de cabaretier Micha Wertheim, geeft de koningin eigenlijk het antwoord al: Laten we wel wezen, wij zitten hier elkaars tijd te verdoen. Temeer daar deze troonrede ongetwijfeld zal zijn uitgelekt nog voor zij is uitgesproken.

De jaarlijkse alternatieve troonrede van
NRC-columnist Bas Heijne kan ik u nog niet laten zien. Vanavond openbaart hij die troonrede op een debatavond in Nijmegen. Moet u morgen zelf maar opzoeken.

Of u ze nou grappig vind of niet, in de
enige echte troonrede heeft de officiële spreekster zelf een grapje geïntroduceerd. De beginletters van de eerste vijftien zinnen, vormen de naam van de troonprecedent. Mogen we nu aannemen dat deze verborgen code de troonopvolging aankondigt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *