Uitvinder pinautomaat overleden

Uitvinder pinautomaat overleden Uitvinders krijgen maar bar weinig eer. Een enkeling schopt het nog wel eens tot standbeeld. Een wat groter aantal leeft voort in straatnamen, zonder dat het de voorbijgangers iets zegt. De meesten kennen we helemaal niet, ook al gebruiken we dagelijks hun hersenspinsels.

Okee, de dieselmotor komt van Rudolf Diesel, het brailleschrift van Louis Braille en de coltrevolver van Samuel Colt. Maar waarom heet het mobieltje niet een
Cooperfoon. En kennen we de naam Booth eerder van ene William, wiens Leger des Heils nu de straten helpt schoon te houden van zwervers, dan van Herbert, die de stofzuiger de wereld in hielp.
Alleen bij de ouderwetse telefoon gaat bij sommigen nog weleens een Belletje rinkelen, maar als de Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt weet bijna niemand meer dat Alfred Nobel ook verantwoordelijk was voor het dynamiet.

Misschien worden uitvinders wel geƫerd door gewoon elke dag hun apparaten te gebruiken, zoals we de boeren elke dag eren door ons dagelijks voedsel te nuttigen.
Nu is er weer een uitvinder overgegaan van de dagelijkse naar de eeuwige vergetelheid. John Shepherd Barron, de man die de pinautomaat bedacht, is dood. De man die dus verantwoordelijk is voor ons betaalgemak.

En, zoals dat gaat met goedbedoelde uitvindingen, tevens verantwoordelijk voor geheugenproblemen en angst
Die geheugenproblemen zijn eigenlijk te danken aan zijn vrouw (aldus
dit BBC News artikel). De uitvinder zelf bedacht een 6-cijferige pincode, maar zijn vrouw had daar moeite mee, dus werd het een 4-cijferige code.
Nu hebben massa’s mensen moeite met die code, gewoon omdat het toepassen van Personal Identification Number-codes een ware plaag is geworden.

De angst is ook niet door de uitvinder zelf ingebakken in zijn lumineuze vondst. Dat danken we dan weer aan lui die de pinfraude hebben uitgevonden (namen onbekend natuurlijk) en de banken die weigeren de pinautomaten daar
voldoende tegen te beveiligen. Dus is menig pinner bang als hij aan de automaat staat.

Misschien is het een te grote belasting voor uw geheugen, maar denk naast uw pincode ook eens aan John Shepherd Barron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *