Wie kent de Energiekaravaan uit 1983?

Ik ben nieuwsgierig naar hoe het met mensen is gegaan sinds ze hebben deelgenomen aan de Energiekarvaan van 1983 en de ‘Karavaan tegen kernenergie’ van 1982.
Was jij er ook bij of ken je iemand die daar aan meedeed? Reageer dan hier.

In 1983 trok men met twee grote circustenten van 27 juli tot en met 12 augustus 1983 langs de kust (Nieuwvliet-Bad, Vlissingen, Noordwijk, Velsen en Julianadorp) om op luchtige wijze informatie te geven over anti-kernenergie en zonne- en windenergie. Er was zelfs toen al informatie over hulp bij energie-armoede.

Uit de flyer van destijds (zie de verschillen en overeenkomsten met nu?):

U merkt ook wel dat de energieprijzen de pan uit rijzen (en de inkomens en uitkeringen dalen). De kerncentrales in Dodewaard en Borssele zijn nog steeds open; erger nog, je hoort steeds meer over plannen voor ·nieuwe kerncentrales. Gevaarlijk, en het speelt de verspreiding van kernwapens in de kaart. De ideeën over energiebesparing en alternatieve energie worden nog steeds niet op grote schaal in de praktijk toegepast. Terwijl er toch volgens de Brede Maatschappelijke Diskussie erg veel mensen vóór zijn. Over dit soort onderwerpen gaat de Energiekaravaan.

Naast een informatie- en tentoonstellingstent was er een circustent. Het programma was gevuld met muziek, theater en, circusacts (o.a. acrobaten). Bijna alle acts hadden op een of andere manier een link met de anti-kernenergie beweging.
Er was een middagprogramma met activiteiten voor kinderen: acrobatiek, een kindercircus, grimeren, muziek, kindertheater Groep Steil met de voorstelling ‘Niemand de deur uit’.

Het avondprogramma was gevuld met muziek, theater en circusacts. Met onder andere het karavaan huisorkest (ik speelde daar als bassist), theaterkollektief ‘Het B.V.’, Trajecttheater (van Wiepke Poldervaart) en Theater De Straat. Op enkele locaties speelden de popgroepen ‘Van Onderen’ en het Klein Orkest.

Het geheel werd ondersteund door een grote groep technici, tentenbouwers en cateringmedewerkers. Allemaal vrijwilligers.
Alle medewerkers reisden mee en sloegen hun eigen tentjes op naast het circusterrein. Zo bezien mogen we dit wel een soort voorloper noemen van De Parade, dat is 1984 begon als het reizend theaterfestival Boulevard of Broken Dreams.

De Energiekaravaan van 1983 was een vervolg op de ‘Karavaan tegen kernenergie’, die van 24 juli tot en met 15 augustus 1982 door het land trok (Kaatsheuvel, Cadzand-bad, Biddinghuizen, Gasselte en Eibergen). Zie ook de flyer van 1982.

Met optredens van onder andere theater Galilea )”Een stralende toekomst”), Coby Schreier (singer-songwriter), de Bolco’s (acrobatiek), Flying Lipstick (“damescircus”), Menens (jongerenrocktheater), theatergroep Proloog, fanfare St. Juttemis en Stiktog Kindertoneel.

Foto’s (helaas van slechte kwaliteit)
Lees ook de oproep onderaan.

Het terras van de Karavaan tegen kernenergie 1982

In de informatie- en tentoonstellingstent 1982

Terras De Kloek 1982

Terras De Kloek in actie 1982

Damescircus Flying Lipstick 1982

Ingang circusterrein Energiekarvaan 1983

Karvaanorkest repeteert 1983

Muzikanten Karvaanorkest geven apart optreden 1983

Traject Theater 1983

Was jij er ook bij of ken je iemand die daar aan meedeed? Heb je anekdotes, foto’s? Laat het hier weten.

Mocht ik vragen hebben over je inzending, mag ik dan contact met je opnemen? Laat dan ook je -emailadres achter. Wil je wel informatie en/of materiaal opsturen, maar  verder geen contact, vermeld dat er dan bij a.u.b. Alles zal met respect worden behandeld.

Wil iedereen die dit leest het bericht verspreiden op haar/zijn social media? Ook al heb je er geen connectie mee. Dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *