WK energieneutraal?

WK energieneutraal? Het is komkommertijd en we zoeken de grootste, leukste of opvallendste komkommer. Nog steeds geen kat gezien, die vermomd als poema het nieuws beheerst. En al zijn de eerste vakantiegangers op pad gegaan, er zijn nog geen koikarpers, krokodillen of modderslangen in het riool aangetroffen.

Er passeren wel wat kleine komkommertjes. Wat dieren betreft: in Gouda krijgen duiven
een hotel. Blijkt om overlastbestrijding te gaan, die niet tot minder duiven leidt.
Natuurlijk zijn we nog niet af van WK-komkommers. Zo zit een vlaggenmaker met een overschot in zijn maag, hoewel het bedrijf door een andere krant wel tot winnaar van het WK wordt uitgroepen, omdat de duizenden wel verkochte vlaggen een leuke opsteker voor het bedrijf zijn.
Dat de vlaggenfabriek toch iets teveel heeft geproduceerd, mag dan weer tot de weinig incidenten gerekend worden, die het plezier hebben vergald. Weinig incidenten, toch groot nieuws. Dat is het echte komkommerwerk.

Er is wel een raadselachtige komkommer gesignaleerd. Tijdens de WK-finale is er een dikke 8 procent minder stroom verbruikt. De reden van de afname is, volgens
de Volkskrant, niet bekend.
Netbeheerder TenneT stelt het iets anders. De laatste WK-wedstrijden (dus niet alleen de finale), gaven een leuke dip in het stroomverbruik. Ook op het Duitse netwerk was een dipje te zien.

TenneT geeft inderdaad geen reden. Het kan niet liggen aan de duizenden mensen die naar het Amsterdamse Museumplein trokken om de WK te zien. Zeker, die zullen thuis heus wel de lampen uitgelaten hebben en de pc uitgezet. Maar dat lijkt me niet genoeg voor de 1000 megawatt besparing.

Wat is dan wel de reden? Ik kan er maar twee bedenken. Niet alleen in Amsterdam stonden velen buiten op een veldje naar de WK te staren. Door heel het land zocht men het WK-vertier buitenshuis. Natuurlijk hebben al die megaschermen op pleinen, terrassen en in kroegen aardig wat stroom verbruikt, evenals de bierpompen en koelkasten vol overige drank. Maar het betekent wel dat in vele huishoudens de televisie niet aan stond, de airco niet aan hoefde te staan en de koelkast geen overuren draaide.

De tweede reden? Wel, uit of thuis, iedereen keek naar de wedstrijd en zat dus al die tijd niet achter de pc’s.
De Volkskrant wist ook te melden dat in de pauze het stroomverbruik juist meer stroom is verbruikt. Dat kan kloppen met het pc-verhaal. Iedereen gauw e-mails sturen, blogjes afstruinen op commentaren, of de zelf opgenomen beelden en screenshots op youtube gooien.

Wa
t zou er nog meer achter deze komkommer kunnen zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *