Zelfopwekking

Centraal Station Stockholm

Openbaar vervoer biedt meer mogelijkheden energie te besparen dan tot nu toe werd gedacht. Wie in Stockholm met de trein gaat, zorgt er straks voor dat rijksambtenaren er warmpjes bij zitten.

Een nieuw te bouwen kantorencomplex gaat de treinreizigers gebruiken om de centrale verwarming te voorzien van warm water. Nu wordt de lichaamswarmte van al die forensen alleen gebruikt voor de verwarming van het station. Ze produceren echter genoeg om ook het nieuwe kantoor te voorzien in 15 procent van de warmtebehoefte.

Ja, mensen gebruiken aardig wat energie, maar ze hebben geen idee wat ze zelf kunnen leveren. De vraag is wel: hoeveel mensen heb je nodig?

De stelling in het artikel van gisteren, dat er alleen nog maar klimaatneutraal gevreeën mag worden, is natuurlijk volslagen ridicuul en dus onhaalbaar. Dan maar doorgefokt, want da's de enige manier om een hoeveelheid menselijke energie op te wekken, die voldoende is voor tal van toepassingen. Sterker nog, zoals ik hier eerder betoogde, zouden we voor onze energiebehoefte geen beroep meer moeten doen op externe bronnen, maar alleen de energie gebruiken die we zelf produceren. Geen olie- en gasboringen meer, geen kolendelving en atoomsplitsing, maar zelfopwekking.

Dat is geen idee van mijzelf. Er wordt al gewerkt aan het vervangen van batterijen door lichaamswarmte, bijvoorbeeld voor de stroom die een pacemaker nodig heeft. En op weblog GeenCommentaar voorzag men al dat als we volgepropt worden met nanodraadjes, we wellicht een gloeilamp aan de praat kunnen houden.

Niet alleen lichaamswarmte, ook lichaamsbeweging kan energie opwekken. Op het weblog Sargasso ging men uitvogelen hoeveel elektriciteit een mens kan produceren. Naar aanleiding van een artikel in Wall Street Journal (wat die jongens daar al niet lezen), waarin werd verkondigd dat iemand op een hometrainer best de lampen in de fitnesszaal kan laten branden.

In dat voorbeeld zit er nog een machine tussen mens en lamp. Maar op de TU in Delft is men al verder. Je laptop wordt van stroom voorzien door met je been heen en weer te zwaaien. Wat me weer terugbrengt naar Centraal Station Stockholm. Zodra de forensen in de trein zitten zijn ze al die energiebronnen weer kwijt. Zo goed is openbaar vervoer dus ook weer niet. Dat wordt dus lopen. Iedereen een accu in zijn rugzakje, lekker lopen van huis naar werk en 's avonds thuisgekomen het ding in de meterkast plaatsen.

Warmte en beweging. Het rendement van die bronnen is lager dan van de bekende vervuilende bronnen. Maar, los van wat zweetdruppels, is het een stuk schoner. Wellicht is de uitvinding van het vuur de grootste vergissing in de evolutie geweest. Had men die vlam nooit ontstoken, dan waren we nu misschien veel verder met technologieën die menselijke warmte en beweging rendabel kan maken. Zo slim zouden we toch wel zijn geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *