Algemeen beschouwd gevaarlijk

cc Flickr Minister-president Voorafgaand aan debat RegeringsverklaringZijn de Algemene Politieke Beschouwingen over de Miljoenennota 2014 debatten voor de bühne? Of sluit het kabinet een Nationaal Akkoord met het parlement?

Het kabinet zal worden bestookt met vragen over allerlei onderdelen, maar één vraag zal niet aan de orde komen. Waar is het antwoord op hoe de aangevoerde oorzaken (bankencrisis, eurocrisis) voortaan voorkomen worden?

Ondertussen zijn de meeste mensen er van overtuigd geraakt dat er hoe dan ook bezuinigd moet worden. Daarbij focussen steeds meer mensen op de vermeende grote overheid, fraudekwesties, misbruik van regelingen, inefficiëntie, zorgkosten en veelverdieners in de publieke sector.

 Steeds meer wordt hier over gepraat alsof dat de redenen zijn waarom er moet worden bezuinigd. En daarmee dwalen we flink af van eigenlijke oorzaken.

Het leidt bovendien tot verdeeldheid onder de burgers. Er worden zondebokken aangewezen die niet de aanstichters van de crisis zijn. Een tendens die we al onder de kabinetten Balkenende zagen opkomen, aangewakkerd werd door de Fortuynisten en nu onder Rutte I en II gemeengoed lijkt te worden.  

 Dit prachtige land zou teruggegeven worden aan de burgers. Maar eerst wordt er verdeeldheid gezaaid, zodat als het naar de knoppen bezuinigde land in handen wordt gegeven van een ruziënde meute, de overheid een nieuwe crisis ziet waar hard tegen op moet worden getreden.

 Algemeen beschouwd hebben we nu met een gevaarlijke overheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *