Het nieuws is jouw loterij

Het nieuws is jouw loterij

Hier groot is de kans dat je bestaan wordt bevestigd door een berichtje in de krant? Of anders gesteld: voor wie is het nieuws een ver-van-zijn-bed-show?
Ik durf te stellen dat voor veel mensen de waan van de dag niet tot hun eigen dagelijkse realiteit behoort. En dat de reden is waarom veel mensen zich niet druk maken om nieuws dat ongetwijfeld wel gevolgen heeft voor vele anderen.

Het ver-van-je-bed effect is aanzienlijk dichterbij dan sommigen menen. Sommige mensen zijn pas geraakt door het nieuws als er geen nieuws is, omdat hun krantenbezorger door de griep is geveld. Zelf dacht ik dat het zo'n vaart niet liep met de griepepidemie, totdat ikzelf gisteren tussen de klamme lappen belandde. Bingo! Ineens ben je dan onderdeel van het nieuws en kun je, benauwd maar opgelucht, ademhalen dat je er bij hoort. Moet het zover komen voor je beseft dat ook jij morgen het nieuws kan zijn?

Ga je je pas druk maken om de kredietcrisis op het moment dat je jouw huis moet verkopen? Okee, het hoeft geen reden voor paniek te zijn. Neem een voorbeeld aan mensen die dat lot beschoren zijn en creatief genoeg zijn om het lot naar eigen handen te zetten. Gewoon je huis verloten. Is in Oostenrijk al gelukt, in Engeland kan je een huis winnen door een sudoku op te lossen. Mocht jij voor die situatie staan dan moet je alleen nog hopen dat het lot je gunstig is gezind en de overheid hier jouw creativiteit toestaat. In Duitsland mag het niet en dan heb je pech. Maar ja, zo gaat dat met loterijen.

Nog een nieuwtje waar weinigen zich druk om zullen maken: een paar raddraaiers hebben een bijenstal vernield. Mensen die zelf geen bijenhouder zijn zullen wellicht hun schouders ophalen. Maar realiseer je je wel dat daarmee je dagelijks eten in gevaar komt? We hebben al niet zoveel bijen meer, onder andere omdat de hoeveelheid natuur minder wordt. Toch leveren de bijen voor 1 miljard euro een bijdrage aan ons voedsel. Gaan we ons pas echt druk maken om vandalen die de natuur verstoren als morgen de schappen van Appie Heijn leeg zijn?

Vraagje aan de lezers hier: Hoe groot is de kans dat het nieuws je daadwerkelijk raakt? Of is het lot ook bij jou al gevallen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *