Pietitie helpt petitie

cc Flickr janwillemsen photostream zwarte pietEr is iets merkwaardigs aan de hand. Een petitie die de regering oproept zich hard te maken “om de schending van de mensenrechten in West-Papoea onmiddellijk te stoppen en op korte termijn opnieuw een referendum initieert”, heeft in 26 uur tijd 17.610 ondertekenaars erbij gekregen. Dat is gemiddeld zo’n 664 per uur, of 11 nieuwe ondertekenaars per minuut (stand per 27 oktober, 18.00 uur)..

 Het kwam op gang na een incident op het Haagse Malieveld. Daar waren zaterdag 26 oktober een paar honderd mensen bij elkaar gekomen om de Pietitie (een actie voor het behoud van Zwarte Piet) kracht bij te zetten. Er liep ook een dame rond met een vlag van West Papoea, om aandacht te vestigen op de schending van mensenrechten door de Indonesische regering.

 Dat incident kreeg de aandacht en velen spraken er hun afschuw over uit. En in een paar uur na de Pietitie-demonstratie kwamen de handtekeningen op de West-Papoea petitie op gang. De organisatoren van die petitie, Free West Papua, zullen blij verrast zijn.

 Of niet.

Het lijkt er op dat de emoties rond het incident de drijfveer zijn en niet de kwestie West Papoea zelf. Tot ongeveer 1 maand geleden trok de petitie in bijna twee jaar tijd niet meer dan 2449 handtekeningen. Gemiddeld drie per dag. De belangstelling voor de situatie in West Papoea mag uiterst mager worden genoemd.

 Het zou een keerpunt kunnen zijn. De Sinterklaas en Zwarte Piet aanhangers kunnen misschien vaker dit soort kadootjes uitdelen. En dan zonder dat er een incident op het Malieveld voor nodig is. Een maand geleden schoot de Indonesische politie op betogers, waabij één dodelijk slachtoffer viel. Het leverde de petitie-organisatoren geen duizenden handtekeningen meer op.

 Zullen alle Nederlanders die nu zo hartstochtelijk voor Zwarte Piet zijn, nu de ogen zijn geopend voor wantoestanden elders in de wereld en massaal hun handtekening zetten onder petities die de zwartepiet toespelen naar de verantwoordelijken voor dat onrecht?

Update 27-10-2013; 22.30 uur

Tussen 18.00 en 22.30 uur kwamen er nog eens  2742 handtekeningen bij (gemiddeld 607 per uur). Van 2449 handtekeningen (stand van 1 maand geleden) naar 22781 in ruim 1 dag tijd. De organisatie wil 40.000 handtekeningen halen.

Eén gedachte op “Pietitie helpt petitie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *