Blogbal kiest Blogger des Vaderlands


Blogbal 2015Het roemruchte Blogbal bestaat vijf jaar. De verjaardag krijgt een bijzonder tintje omdat die avond de Blogger des Vaderlands zal worden benoemd. De winnaar mag zelf invulling geven aan deze eretitel en wint duizend euro voor zijn/haar noeste bloggersarbeid.

De verkiezing vindt plaats op vrijdag 6 maart. Voor de tweede keer heeft het Blogbal de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae als locatie gekozen en een bijzonder programma in elkaar getimmerd.

De avond wordt geopend door Hedy D’Ancona. Muzikale omlijsting van het Blogbal is in handen van Tycho Tax (The Outsiders), Pietro Marchesi (My Kingdom for a Horse) en huispianist Jasper Bartlema.

Verder is het natuurlijk een ontmoeting van bloggers. Alle bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op de Blogger des Vaderlands van hun keuze. Een groep van blogkenners heeft uit de vele inzendingen deze veertien finalisten geselecteerd:

Lees verder

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Het einde van de Blogparel


De vijfde editie van de Blogparel gaat geen feestelijke afsluiting beleven. We stoppen er mee. Het is genoeg geweest, einde verhaal.

Jammer, want we hoopten natuurlijk op een ander einde. Maar een laag aantal inzendingen, waarvan een gedeelte niet aan de voorwaarden voldeed om aan een vakjury voor te leggen, leidt tot deze beslissing.

Het is een beetje onze eigen schuld. Na de aankondiging in maart dat iedereen weer Blogparelwaardige stukjes in kon sturen, hebben we de tamtam niet meer geroerd. Dat was een bewuste keuze. We wilden eens zien hoe levensvatbaar dit initiatief is, zonder er zelf reclame voor te maken.

Op enkel trouwe fans na en een paar nieuwkomers, hebben slechts dertien mensen de moeite genomen een stukje in te sturen. Een aantal daarvan zou, zoals gezegd, afvallen en niet naar een jury worden gestuurd. Vergeleken met voorgaande edities stevenden we nu dus op een dieptepunt af.

Zie hier hoe het de Bloparel vanaf het eerste jaar is vergaan. Je ziet het totaal aantal ingezonden blogposts, daarnaast het aantal weblogs waarvan die blogposts afkomstig waren en tot slot het aantal mensen dat een inzending deed.
Blogparel statistiek 14

We treuren niet. Het was leuk om de Blogparel te organiseren. Maar als de rek er uit is, moet je stoppen. Nederland is per vandaag een blogaward armer.

Dat wil niet zeggen dat kwalitatief goede bloggers niet meer gevonden en gelauwerd kunnen worden.
Lees verder

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Blogparel 2014 van start


De vijfde editie van de Blogparel is van start. Je kunt weer blogs inzenden voor de Blogparel 2014.

De belangrijkste spelregel om in aanmerking te komen voor de Blogparel is dat een blogje lezers doet (glim)lachen en vervolgens tot nadenken stemt. Een spelregel die we niet zelf hebben bedacht, maar gejat hebben van de IG Nobelprijs.

Op de website van de Nederlandse IG Nobel Night staat het helder verwoord:
“De Ig Nobelprijzen worden jaarlijks sinds 1991 uitgereikt aan tien wetenschappers en andere uitvinders die met hun onderzoek mensen ‘eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten’. De Ig Nobelprijs legt het vergrootglas op de (vaak onbedoelde) humor in wetenschappelijk onderzoek om daarmee meer mensen in wetenschap te interesseren”.

De Blogparel zoekt dus humoristische blogs (al dan niet zo bedoeld)  om hiermee meer lezers te genereren voor blogs die stof tot nadenken bieden. Nadenken, in de ruimste zin, over zaken waar de wereld alleen maar beter van kan worden.

Alleen blogs die in 2014 zijn gepubliceerd komen in aanmerking. Alle andere voorwaarden vind je hier. Blogs inzenden kan met het inzendformulier.

De inzendtermijn sluit maandag 5 januari 2015. Een professionele jury zal uit de genomineerden drie winnaars kiezen. Begin februari 2015 zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Meer hierover maken we in de loop van dit jaar bekend. Over de prijsuitreiking van de Blogparel 2013 is hier een sfeerimpressie te lezen.
Lees verder

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Een rondje prijzen


Het begon allemaal hier en na stemmen op weblogstukkies en oprispingen van reacteurs, waren er heuse winnaars. De Blogparels (voor de zwijnen) van het Jaar 2009 waren bekend. De prijsuitreiking werd nog een heel gedoe, maar is volbracht. Een verslag.
Laten we beginnen met de reacteurs. Alom lof ontvangen voor dit onderdeel van de Blogparel. De winnende reacteurs zouden het ook wel waarderen en de prijzen met gepaste schroom, doch vol trots willen ontvangen. Dat liep op een trauma uit, die ik hopelijk verwerkt en achter me gelaten heb, als de tweede editie van de Blogparel eind dit jaar van start gaat.

De hoofdprijswinnaar (wout, op GeenCommentaar) liet lang, heel lang, niets van zich horen. Totdat hij op 14 januari hier een reactie achterliet. “Dankuwel, dankuwel, ik ben vereerd! Al deze jaren heb ik gecommentaard zonder enige blijk van waardering. Edoch, met veel spijt moet ik deze prijs afslaan. U ziet, alle grootheden slaan prijzen af en deze kans om mij een grootheid te wanen kan ik niet voorbij laten gaan”. Na een poging hem per mail op nadere gedachten te brengen, bleef het stil.

De tweede winnende reacteur (mescaline, op Sargasso) gaf per mail te kennen geen persoonlijke overhandiging van de prijs te willen. Hij/zij mailde: “Ik kies bewust voor de anonimiteit van commenteerder met een schuilnaam hoewel dat de laagste diersoort in het webuniversum is”. Mijn verzoek een andere bestemming voor de prijs te bepalen, werd positief beantwoord. Meer kan ik er niet over zeggen, wegens de door mescaline vereiste anonimiteit. U weet, ik loop over van Respect, dus hier moet u het mee doen.

De derde plaats ging naar reacteur Yevgeny Podorkin, op Sargasso. Aldaar reageerde hij op zijn bekende parelende wijze. Maar ook hij had geen behoefte aan een persoonlijk overhandiging, want “virtueel verkeer/reageren onder een nick en daarnaast ontmoeting IRL tussen reaguurders of posters zijn en blijven voor mij volstrekt gescheiden werelden”. Per mail bevestigde hij zijn wens de prijs naar de redactie over te maken.
De redaktie van Sargasso accepteert die geste, maar steekt de poet niet in eigen zak. Ze verhogen de prijs en schenken het via Your Good Nature aan de natuurbeschermingsorganisatie Tigris die opkomt voor de Amur tijger in Rusland en het grensgebied met China en Noord-Korea. Per mail liet Sargasso weten dat voor het bedrag de antistroperij rangers hun jeep één keer voltanken en patrouilleren.
Sargasso wijdt vandaag een artikeltje aan deze transactie.

Dan de winnaars van de categorie weblogs. Zij hadden volkomen lak aan anonimiteit en waren bereid de prijzen persoonlijk aan te nemen. Afgelopen woensdag was het dan zover. Gelukkig was een treinreisje langs Amsterdam en Utrecht voldoende om de winnaars te ontmoeten. In chronologische volgorde van dat reisje, verliep het alsvolgt.

De winnaar van de derde prijs, M. J. Molovich (Panzerfaust), bleek er ook een dubbele identiteit op na te houden. Hij wilde wel meewerken aan de prijsuitreiking, mits alleen zijn Molovich-karakter in beeld zou komen. Aanvankelijk liet hij weten in het Paleis op de Dam te zijn gehuisvest. Toen ik de gewapende portier naar heer Molovich vroeg, moest ik snel de benen maken, want hij stuurde onmiddellijk twee ggz-broeders op me af, de dwangbuis gereed.
Dat Molovich in Amsterdam enige naam heeft bleek snel. Bij rondvragen in de omgeving wist men mij te vertellen dat Molovich het in hogere sferen had gezocht. En jawel, daar was hij!Molovichprijs
Met medewerking van een andere daktoerist, is de sobere plechtigheid vastgelegd. Molovich doet er vandaag verslag van op zijn eigen weblog en op Panzerfaust.

Op naar Utrecht. Alwaar de andere prijswinnaars te vinden zouden zijn.
De winnaar van de hoofdprijs, Frissewind op hetkanWel, maakte zijn opwachting in een of ander koffiecafé. Blijkbaar is de redactie van hetkanWel een groot voorstander van flexwerken en geeft er de voorkeur aan dat dan maar in diverse horecagelegenheden te doen.
Het werd een leuk gesprek, waarin Frissewind prima ideeën ventileerde over hoe je ‘groene’ consumptie kan bevorderen en ook nog even een tip gaf voor de volgende editie van de Blogparel. De hoofdprijs zou besteed worden aan het werk van hetkanWel, zo liet hij weten.
Frissewindprijs
Frissewind neemt de prijs in ontvangst.
Op naar de volgende en laatste prijswinnaar, Perik van Sargasso. De tweede prijs was een etentje met de voltallige redactie van dit weblog.
Wat mij betreft een geslaagde ontmoeting. Een veelzijdige persoonlijkheid, die Perik. En zodanig met schrijverij bezig, dat ik de kans greep hem uit te nodigen bij de volgende Blogparel in de vakjury plaats te nemen. Hopelijk heeft hij tegen die tijd genoeg tijd over, om zijn toezegging onder voorbehoud om te zetten in daadwerkelijke medewerking.
Perikprijs
Perik en de voltallige redactie (plus 2 onbekenden), vlak voor de tweede prijs geconsumeerd zal worden.

De Blogparel van het Jaar 2009 zat er op. De voorbereidingen voor de editie van dit jaar zijn reeds begonnen. Lees hier nog eens waar uw nominaties aan moeten voldoen, om mee te dingen naar de nieuwe prijzen. De komende editie zullen de inzendingen gescreend worden door een team medewerkers hier. Per categorie (weblogs en reacteurs) zullen er dan tien voorgedragen worden aan een vakjury.

In november kun je de gevonden pareltjes insturen. Mag natuurlijk eerder (in de reacties hier of per mail). De bedoeling is de prijsuitreiking ergens in het land te laten plaatsvinden, rond 9 januari 2011, als dit weblog het 5-jarig bestaan zal combineren met de nieuwjaarsreceptie van Codes, keuze en maakbaarheid.
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Blogpareltje 2009 – De winnaars


Blogpareltjes 2009 ? de winnaarsDe winnaars van het Blogpareltje (voor de zwijnen) van het Jaar 2009 zijn bekend.
We zochten artikeltjes of reacties waarbij je eerst moet lachen (of op zijn minst een glimlach trekt), maar waarna je toch aan het denken wordt gezet. Het mocht ook enkele alinea of zinsnede zijn.
Iedereen kon tot 29 december nominaties insturen, waarna de lezers hun stem uitbrachten op wat zij de grappigste doordenker van 2009 vonden.

In twee categorieën waren prijzen te behalen. De eerste categorie: weblogartikeltjes. Het maakte niet uit of ze afkomstig waren van opinieblogs, wetenschapsblogs, literaire blogs of persoonlijke blogs zijn. Elk blog was goed, mits dat langer dan drie jaar draait en frequent publiceert.
De tweede categorie: de reacteurs (of reaguurders). Ook hier gaat het om frequentie, ofwel “de vaste lezer”. De bezoekers die de blogs levendig houden en een parelende kwinkslag achterlaten.

In totaal werden er 33 nominaties ingestuurd (zie hier alle inzendingen, exceldoc.!). Maar liefst 26 weblogartikeltjes, slechts 5 reacteurs en 2 inzendingen uit 2008 en dus niet mee konden dingen naar de fraaie prijzen.
Uit de weblogartikeltjes zijn hier 10 finalisten geselecteerd, die het meest voldeden aan de criteria, die u hier nog eens terug kan lezen. Omdat er maar 5 reacteurs waren genomineerd, zijn deze allen ter stemming gebracht.
Vanaf 29 december kon er dus worden gestemd (zie ook het overzicht van het stemverloop -exceldocument) en het is nu de hoogste tijd de winnaars bekend te maken.

In de categorie weblogartikeltjes feliciteren we:
Op de eerste plaats en dus de winnaar van 250 euro: Frissewind (hetkanWel) met Elf natuurlijke antidepressiva.
Het weblog hetkanWel houdt op 23 januari hun hetkanWel-dag. Ik zal de redactie benaderen met het verzoek de hoofdprijs op die dag persoonlijk aan Frissewind te overhandigen. Uiteraard kunt u hier een verslag verwachten.

Op de tweede plaats, de winnaar van een etentje met de redactie van dit weblog: Perik (Sargasso) met Nederlanders vinden controle gezellig.
Op drie, daarmee goed voor een kadobon van 50 euro: M. Molovich (Panzerfaust) met Natuurlijke selectie.

De redacties van genoemde weblogs zullen worden benaderd om in contact te komen met hun winnaars. De bedoeling is ook hier een persoonlijke overhandiging van de prijzen, waarvan het verslag natuurlijk hier gepubliceerd zal worden.

In de categorie Reacteurs:
Op 1, goed voor de boekenbon van 50 euro: Wout (reactie 23 op GeenCommentaar). Vanaf het begin van het stemmen bovenaan, hoewel hij op het laatst bijna werd gepasseerd door….
Nummer 2mescaline (op Sargasso), de winnaar van een koffie- met-taart in enig horeca etablissement.
De derde plaats, goed voor een kadobon van 25 euro: Yevgeny Podorkin (op Sargasso).
De redacties van de weblogs waar zij reageerden, zal gevraagd worden het contact met de winnaars tot stand te brengen, zodat ook hier een persoonlijke uitreiking van de prijzen mogelijk is.

Voor de volledigheid de rest van de uitslagen. In de categorie weblogartikeltjes:
4. Verbal Jam met Een provocerende nieuwjaarswens.
5. Mack.web-log met Het roer moet om.
6. Gedeelde plaats voor CasaSpider met Klemtoon en Uitspraak en Xinix met Devolutie.
7. Wauwel met Kerstsfeer.
8. Gedeelde plaats voor Stroomopwaarts met Commotie en Vluchtstrook met Verkeersperikelen.

In de categorie Reacteurs eindigen op de gedeelde 4e plaats: Mack (op RobHamilton) en Philippus (reactie nr. 15 op hetkanWel).

Komt er een Blogpareltje (voor de zwijnen) in 2010?
Ja. Gezien de vele positieve reacties, zal deze “award” worden herhaald. U kunt dus nu al uw pareltjes verzamelen, om ze in december 2010 te nomineren. Let daarbij wel goed op de criteria.
Na dit proefpareltje, zal de opzet en organisatie drastisch veranderen. Iedereen mag nomineren. Uit de inzendingen zal een professionele jury de uiteindelijke prijswinnaars kiezen.

Kunt u dan nog stemmen? Zeker wel. Het manco van de huidige opzet is natuurlijk dat de uitslag beïnvloed kan worden doordat weblogs en lezers via publicaties en oproepen het stemmen kunnen sturen. Bovendien zijn er stemmers die meerder keren stemmen, vanaf verschillende pc’s. Prima, het kan en mag ook in 2010 allemaal.
Om het toch zo objectief mogelijk te houden bepaalt de jury de winnaars voor de hoofdprijzen. U kunt in december bepalen wie de publieksprijzen krijgt. Minder grote prijzen, maar uw stemmen zullen de winnaars zeker vrolijk maken.

De uitslag zal dan in januari 2011 bekend gemaakt worden op een openbare nieuwjaarsreceptie van dit weblog. Een bescheiden maar feestelijke bijeenkomst. Plaats en tijd zullen natuurlijk pas in december 2010 bekend worden gemaakt.

Tot slot:Iedereen die nominaties heeft ingestuurd, alle weblogs die met publicaties en links aandacht hebben besteed aan het Blogpareltje en iedereen die de moeite nam te reageren en te stemmen: dank, dank en nog eens dank. We hebben toch een mooi en parelend begin van het nieuwe jaar tot stand gebracht.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Blogpareltje van het jaar – Stemronde 2


Blogpareltje van het jaar – Stemronde 2En dan hier de mogelijkheid op uw favoriete reacteur te stemmen (zie ook stemronde 1 voor de weblogartikeltjes).
Een reacteur is een weblogbezoeker, die de moeite neemt alles te lezen èn er op te reageren. De term reaguurder is beter bekend. Echter, een van de redactieleden van Sargasso, Steeph, vond reacteur een betere term. Dat is het ook, want ze leveren toch een substantieel onderdeel van de dagelijkse webloginhoud.

Omdat er maar weinig reacteurs zijn genomineerd, delen we slechts 1 prijs uit. De reacteur die van u de meeste stemmen krijgt, ontvangt een boekenbon van € 50,- (meer over de voorwaarden, criteria en prijzen in het eerste artikel).

Awel, de vijf genomineerde reacteurs zijn: Wout (reactie nr.23 op GeenCommentaar), Mack (op RobHamilton, Philippus (reactie nr. 15 op hetkanWel), Mescaline (op Sargasso) en Yevgeny Podorkin (ook op Sargasso. (Meer informatie in deze excelsheet, met links naar de reacties). Mogen zij uw stem a.u.b.?
Stemmen op weblogartikeltjes moet u hier doen).

Update zondag 3 janauri, 12:05 uur:stemmen kan niet meer. Nu nog uitgebrachte stemmen tellen niet mee mee.

Stem op uw parelende reacteurWout op GeenCommentaarMack op RobHamiltonPhilippus op hetkanWelmescaline op SargassoYevgeny Podorkin op Sargasso

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Blogpareltje van het jaar – Stemronde 1


Blogpareltje van het jaar - Stemronde 1Het is zover. De stembox is geopend (zie onderaan). Uit 26 ingezonden nominaties, afkomstig van 15 weblogs, zijn 10 weblogartikeltjes geselecteerd, die het meest aan de selectiecriteria voldeden.
Het aantal ingezonden reacteurs (of reaguurders zo u nog steeds wil) viel echter zwaar tegen. Niet meer dan 5 nominaties, afkomstig van 4 weblogs.

Dat is een zwaar gemiste kans voor de weblogredakties, om hun trouwe lezers te bedanken voor hun bijdrage aan de content. Tevens een probleem voor de verkiezing, maar dat lossen we wel op, zoals verderop zult lezen.
Een volledig overzicht van alle nominaties vindt u in deze excelsheet, compleet met links naar de bronnen (de weblogs) en de artikeltjes en reacties zelf. De nominaties die voor de stemronde zijn geselecteerd zijn met een *) gemarkeerd.

Alles bij elkaar dus 31 nominaties, die door slechts 10 inzenders zijn voorgesteld (7 in de reacties hier en 3 per e-mail).
Ook dat is erg weinig. Maar die moeite gaan we wel belonen. Als alle lezers nu van de stemronde een klaterend succes maken, dan acht ik de verkiezing geslaagd. Dat betekent dat in december 2010 de 2e editie van Blogpareltje (voor de zwijnen) van het Jaar zal verschijnen. Voor alle lezers van al die weblogs dus een reden om hun pareltjes alvast te verzamelen. Die 2e editie zal dan ook een grotere uitvoering krijgen, dan deze 1e jaargang. De redaktie zal worden versterkt met een vakjury en de uitreiking zal life plaatsvinden. Ongesponsored en wel! Meer daarover kunt u lezen bij de bekendmaking van de winnaars, zondag 3 januari 2010, op dit weblog.

Maar nu eerst stemmen.
Onderaan treft u een poll aan met de 10 geselecteerde weblogartikeltjes. De kandidaten kunt u nader bestuderen in dit overzicht (execelsheet, met links naar het artikel zelf). U kiest uw pareltje. U kunt maar 1x op één kandidaat stemmen.
De kandidaat met de meeste stemmen krijgt de hoofdprijs: € 250 echte euro’s. Er is ook een prijs voor de kandidaten die op de 2e en 3e plaats gaan eindigen.

De vijf genomineerde reacteurs staan in een hetvolgende artikel (klik naar hier en stem aldaar). Alle vijf zijn daar in de poll opgenomen. Wegens de magere aanmeldingen beperken we hier de prijsuitreiking. In deze categorie wordt alleen de 1e prijs voor de meest gekozen kandidaat uitgereikt: een boekenbon van € 50,-

Stemmen kan tot en met zaterdag 2 januari zondag 3 januari, 12.05 uur. Later op die, 3 januari dus, worden de winnaars bekend gemaakt. Via de redakties van de winnende weblogs zal contact worden gelegd, om de prijzen bij de rechtmatige gelauwerden te bezorgen.

Genoeg voor nu. Stemmen a.u.b. Eerst hier en vergeet niet ook hier op de reacteurs te stemmen.
Dit zijn de 10 kandidaten. Een klik op de titel brengt je naar hun artikel (daaronder de poll, voor je stem):

1. CasaSpider, Klemtoon en uitspraak.
2. hetkanWel frissewind, Elf natuurlijke anti-depressiva.
3. Mack.web-log, Het roer moet om.
4. Panzerfaust M. Molovich, Natuurlijke selectie.
5. Sargasso Perik, Nederlanders vinden controle gezellig.
6. Stroomopwaarts, Commotie.
7. Verbal Jam, Een provocerende nieuwjaarswens.
8. Vluchtstrook, verkeersperikelen.
9. Wauwel, Kerstsfeer.
10. Xinix, Devolutie.

Update zondag 3 janauri 12:05 uur – De stemming is gelsoten. Nu nog uitgebrachte stemmen tellen niet meer mee.

Stem op uw blogparelCasaSpiderhetkanWel frissewindMack.web-logPanzerfaust M. MolovichSargasso PerikStroomopwaartsVerbal JamVluchtstrookWauwelXinix

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

UPDATE BLOGPARELTJE VAN HET JAAR


Update Blogpareltje van het JaarIn de drukke dagen voor kerst hebben al veel mensen parels gevonden. Bij de Bijenkorf of de Hema. Ze liggen vast, nog vrolijk ingepakt, al onder de kerstboom.
In al die drukte is er tot nu toe weinig tijd het Blogpareltje (voor de zwijnen) van het Jaar 2009 in te zenden.

De pareloogst tot op dit moment: drie weblogs genomineerd (met 6 artikeltjes) en één reacteur. Lees de reacties bij Blogpareltje (voor de zwijnen) van het Jaar 2009 en klik de links, zodat u zich al een kunt vormen op wel pareltje u straks wil stemmen.

Eén van de inzenders wees er op dat het idee van het Blopareltje niet bijster origineel is. Inzendster houdt er zelf een hele verzameling van quotes op na, afkomstig van andere weblogs.
Dus ja, parels verzamelen is geen nieuw idee. Zo heeft Komma Punt Log ook zo’n verzameling, alleen heet het daar de schaduwcollectie.

Op zich leuk en hele eer door andere webloggers geciteerd en verzameld te worden. Mij gaat het er echter niet om een schitterende verzameling te conserveren, maar een concrete hulde te brengen aan diegenen, die het lezen van weblogs zo nu en dan meer dan de moeite waard maken.

Dat wordt overigens heel verschillend gewaardeerd. Ik had zelf een nominatie op het oog, omdat de auteur mij vaak liet lachen en regelmatig daarmee ook tot overpeinzingen dwong. Die auteur werd door een bezoeker gewezen op deze “pareltjes-award” en gaf te kennen de hoofdprijs niet meer voorstelde dat een vlekje op zijn achterwerk.
Die nominatie moet ik nog eens ernstig heroverwegen.

Verder hebben diverse weblogs er een artikeltje aan gewijd of een link geplaatst en is het zelfs getwitterd. Waarvoor dank aan GeenCommentaar, Stroomopwaarts, RobHamilton en Sargasso.
Nu de kerstinkopen bijna zijn gedaan, stromen de inzendingen hopelijk binnen. U heeft nog tot en met 27 december, 24:00 uur de tijd.
Nagekomen update: In verband met ieders kerstdrukte is nomineren nog mogelijk tot maandag 28 december, 24.00 u.!

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Blogpareltje van het jaar


Blogpareltje van het jaar“We hebben weinig nieuwe pareltjes gezien”, sprak een jurylid bij de uitreiking van één van de Dutch Bloggies. Nu is een blog volplempen en in aanmerking komen voor een Dutch Bloggie al een hele kunst, ik kan me ook voorstellen dat zo’n jury niet meer weet waar ze het zoeken moet in Neerlands totale blogosfeer.

Moet je alle, echt alle blogs, doorspitten en dan de parels door de zwijnen niet meer ziet? En natuurlijk beoordeelt de Dutch Bloggies-jury de hele content van een blog. Daar is die Bloggies-award ook voor. Toch trok, heel even, een van mijn wenkbrauwen richting hogere sferen, toen dat woord “pareltjes” viel.
Grote awards zijn altijd mooi. Een beloning voor al dat harde blogwerk. Maar er valt ook zoveel buiten de prijzen. Dat zijn de pareltjes, die af en toe blogs doen schitteren. Voor die pareltjes lanceer ik bij deze het

Blogpareltje (voor de zwijnen) van het Jaar 2009.
Om welke pareltjes gaat het?
Het gaat om artikeltjes of reacties waarbij je eerst moet lachen (of op zijn minst een glimlach trekt), maar waarna je toch aan het denken wordt gezet.
Die formulering komt u bekend voor? Klopt, want die is gejat van de IG Nobelprijzen. Een parodie op de echte Nobelprijs. Dat “eerst lachen, dan doordenken” overkomt me vaak genoeg bij het lezen van ander blogs. Soms bij een heel artikel, soms bij een enkele schitterende zin. Maar ook bij een enkele reactie of een goed geplaatste opmerking daarin.

Kunnen die pareltjes een prijs krijgen?
Jazeker. En deze keer een echte prijs. Geen kunstwerkje of een fraaie oorkonde, maar een heuse geldprijs of ander materieel gewin. Wat dan? Dat leest u verderop.
Er zijn twee categorieën waar wat te halen valt. Om te beginnen de weblogs zelf. Het maakt niet uit of het opinieblogs, wetenschapsblogs, literaire blogs of persoonlijke blogs zijn. Elk blog is goed, mits die langer dan drie jaar draait en frequent publiceert (zie De Criteria verderop in dit stuk).

De tweede categorie: de reakteurs, of reaguurders zoals ze nog steeds worden genoemd. Het leger lezers dat de moeite neemt de blogs te bezoeken en hun commentaar er op te geven. Ook hier gaat het om frequentie, ofwel “de vaste lezer”. De bezoekers die de blogs levendig houden en soms een parelende kwinkslag achterlaten.

Hoe komen we aan die parels?
Met uw aller hulp. Redacteuren van blogs, bezoekers van blogs, allen kunnen pareltjes nomineren. Schroom niet ook aan uzelf te denken. U heeft er hard genoeg voor gewerkt.
U diept ze uit uw herinnering op en stuurt ze deze kant op. Laat ze achter in de reacties of mail ze naar postmaster@peterspagina.nl Tot en met 3e kerstdag (27 december) kunt u inzenden. Alles wat na 24.00 uur op die dag binnenkomt, wordt niet meer verwerkt.

Hoe krijgen die parels dan die prijs?
Uit alle inzendingen selecteer ik, met behulp van wat “mensen achter de schermen”, de beste tien, die het meest voldoen aan….

De Criteria.
In de categorie weblogs:
1. Het moet een artikel (of alinea, of zinsnede daaruit) zijn, die je eerst tot (glim)lachen bracht en ook tot doordenken.
2. Het moet om weblogs gaan die niet enkel en alleen louter humor of parodie bieden (De Speld valt hier dus buiten).
3. De weblogs worden ook niet gesteund door enige vorm van commercie of media (geen corporate blogs dus of blogs die een uitgeversbedrijf achter zich hebben staan).
4. Er wordt regelmatig gepubliceerd. Minstens twee tot drie keer per week. De eenmens-blogs krijgen wat ruimte. Als die in hun vakanties niet doorbloggen, dan is dat ze vergeven. Voor de groepsblogs wordt dit criterium strenger gehanteerd.
5. Het weblog bestaat drie jaar of langer. Drie jaar lijkt de gemiddelde levensduur van veel blogs. Veel weblogs houden het niet langer vol. De prijs is ook voor de volharding.

In de categorie reakteurs:
1. Ook hier geldt dat de reactie (of alinea of zinsnede daaruit) eerst tot een (glim)lach moet leiden, en dan tot verder nadenken.
2. Het moet om regelmatig reagerende bezoekers gaan.
3. Het zijn bezoekers van de weblogs die onder de hierboven genoemde criteria onder punt 3 en 4 vallen.

Dit zijn de verplichte criteria. Voor beide categorieën zal ook gekeken worden naar:
1. Is de inzending mooi geformuleerd, of kernachtig is geschreven?
2. U heeft het pareltje wel eens doorgegeven aan anderen, in gesprekken op of buiten de blogs.
3. U denkt er nog wel eens aan terug en verwijst er dan naar in een comment of een andere conversatie.
Deze twee laatste punten kan ik natuurlijk niet controleren. Vermeld het bij uw inzending en ik ga van uw goeder trouw uit.

De tien geselecteerde nominaties in elke categorie worden hier op 29 december bekend gemaakt. Dan kunt u allen aan het stemmen slaan. De stemronde duurt tot en met 1 januari. De uitslag volgt op 3 januari.

En wat zijn dan die prijzen?
In de categorie Weblogs:
1e prijs: € 250, – Een bedrag waarmee de weblogredakties toch mooi hun vaste lasten kunnen compenseren. Lijkt mij ook een eervolle beloning.
2e prijs: Een etentje met de redaktie van dit weblog. Ik wil wel eens een bourgondische uitwisseling van bloggedachten met de winnaar.
3e prijs: Een kadobon van € 50,-

In de categorie reacties:
1e prijs: Een boekenbon van € 50, – De te lauweren reacteur krijgt zo de mogelijkheid meer inspiratie op te doen.
2e prijs: Een koffie- met-taart in enig horeca etablissement. Ik wil het gezicht wel eens zien van een prijswinnende reacteur.
3e prijs: Een kadobon van € 25.-

Uw inzending dient voorzien te zijn van de naam van het weblog (liefst met link naar url), de naam van de auteur en de datum waarop uw nominatie is gepubliceerd. Graag een link naar het artikel zelf erbij.
Voor de te nomineren reakteurs geldt: op welk weblog, bij welk artikel (link erbij!) en de parel geciteerd in uw inzending.
Inzendingen die onvolledig of niet na te trekken zijn, worden niet verwerkt.

Tot slot: het gaat natuurlijk alleen om weblog-artikelen of reakties die in 2009 zijn verschenen!
Ik zou zeggen: hoort, zegt het voort en kom maar op met uw nominaties! (Update: 1 dag extra voor inzendingen! In verband met een ieders kerstdrukte is nomineren mogelijk tot maandag 28 december, 24.00 u.).

Zie ook de Update van 24 december.

Update 29 december 09: De kadindaten zijn bekend. Het stemmen kan beginnen.
Stem hier op weblogartikeltjes en stem daar op reacteurs.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail